Stadens översiktsplan fortsatt aktuell

Solna stads senaste översiktsplan antogs 2016. Kommun­fullmäktige ska minst en gång under varje mandatperiod ta ställning till om planen fortsatt är aktuell. Nu har planen aktualiserats och godkänts av kommunfullmäktige den 25 maj 2020.

Kommuner ska, enligt plan- och bygglagen (PBL), ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen. Översiktsplanen ska redovisa huvuddragen i mark- och vattenanvändningen och hur den bebyggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Översiktsplanen ska även redovisa hur kommunen avser att tillgodose riksintressen och miljökvalitetsnormer. Förutom att uppfylla de lagkrav som ställs, fungerar översiktsplanen som ett strategiskt inriktningsdokument för stadens utveckling.

Det är givetvis viktigt att översiktsplanen hålls aktuell och därför ska kommunfullmäktige minst en gång per mandatperiod ges möjlighet att ta ställning till om översiktsplanen är fortsatt tillämplig och därmed kan utgöra det strategiska dokumentet för den fysiska planeringen i ytterligare minst fyra år.

Solnas stads översiktsplan 2030

Solnas stads ”Översiktsplan 2030” antogs, i full politisk enighet, den 21 mars 2016. Vid kommunfullmäktige den 25 maj 2020 beslutades att översiktsplanens inriktning och innehåll i huvudsak fortfarande är aktuell, samt att godkänna de föreslagna tillkommande fakta och uppdateringar.

Den enda större förändring som skett är att staden inte längre anser att en Huvudstaled i tunnel ska vara en planeringsförutsättning. Den enskilda förändringen är viktig för staden att tydliggöra och kommunicera, men utgör inte skäl att revidera hela översiktsplanen. Det har även tagits ett antal nya beslut om inriktnings- och/eller stöddokument, som fysiska program och strategier för tematiska områden, exempelvis klimatstrategin.

Den aktualiserade översiktsplanen, med tillkommande fakta och uppdateringar Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad