Studiebesök på Heldring College i Haag

Som en del i Solna Gymnasiums internationaliseringsprojekt var det denna gång skolans introduktionsprogram som åkte ner till Haag för att besöka Heldring College.

Tillsammans med skolans elevhälsoteam deltog lärare, samordnare och rektor Johan Sigstedt i det två dagar långa studiebesöket som mynnade ut i flera givande kollegiala utbyten och samarbeten. Det gav även organisatoriska insikter kring alternativa pedagogiska upplägg och utbildningsstrukturer 

Vilka besökte vi?  

Heldring College är en skola med cirka 460 elever. Här bedrivs gymnasieförberedande utbildningar med praktiska inriktningar. Skolans profil är ekonomi och entreprenörskap samt vård och välfärd.

Elevgruppen, som har en överrepresentation från stadens socio-ekonomiskt utsatta områden, är ungdomar som visat på svårigheter att prestera i teoretiska ämnen fram till 12 års ålder. På Heldring College läggs stort fokus på att förbereda dessa ungdomar för framtiden genom att ge dem praktiska yrkesfärdigheter. De får även möjlighet att skapa ett socialt nätverk kopplat till arbetsmarknaden, vilket underlättar för dem när de sedan lämnar skolan. 

Vad fick vi ut av besöket?  

Studieresan gav oss, utöver en stark gruppstärkande kollegial känsla på introduktionsprogrammet, även fantastiska erfarenheter av alla möten och diskussioner med Heldring Colleges elever, lärare, beteendecoacher och socialarbetare.

Besöket gav mersmak och vi ser fram emot att inleda fler framtida internationella elevsamarbeten. Vi fick dessutom många organisatoriska idéer, inspirerade av Heldring Colleges framgångsrika pedagogiska upplägg, vilka vi kan tillämpa på vårt introduktionsprogram. 

Gruppfoto framför byggnad
Elever och lärare med cyklar framför kyrka
Lektion i klassrum

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad