Konstmuseer

Solnas sex konstmuseer visar allt från Olle Olsson skildringar av Solnabornas vardag till kunglig historia.

Orangeriet
Orangeriet i Ulriksdals Slottspark

Olle Olsson Hagalund-museet

Konstnären Olle Olsson Hagalund föddes 1904 i den snickarglada trävillan i Hagalund där han kom att bo i hela sitt liv. Museet drivs av konstnärens dotter. Öppet: Onsdagar och söndagar 12-16.00

Sadelmakare Öbergs Hus

Olle Olsson-husets gårdshus, Sadelmakare Öbergs hus, är idag ett museum som visar en rekonstruerad hantverkarbostad från 1920-talet. Öppet: Sista söndagen varje månad: 13-16.00

Ulriksdals slott

Ulriksdals slott uppfördes under 1600-talet. Ett besök på slottet ger en spännande inblick i många tidsepoker. Öppet: Guidade visningar på somrarna.

Orangeriet

Centralt placerad i Ulriksdals slottspark ligger Orangerimuseet. Här visas skulpturer ur Nationalmuseets samling, av bland andra Johan Tobias Sergel och Carl Milles. Orangerimuseet uppfördes i slutet av 1600-talet av Nicodemus Tessin den yngre, på uppdrag av änkedrottning Hedvig Eleonora.
Öppet: Egen rundvandring på somrarna.

Haga parkmuseum

I det mellersta av koppartälten i Hagaparken ligger parkmuseet, Förutom en stor och detaljerad trämodell av det lustslott som Gustav III planerade, visas här både historiska och nya bilder av parken. Lustslottet "Stora Haga slott" byggdes aldrig klart. Slottsgrunden finns att beskåda i parken.

Gustaf III:s paviljong

En av höjdpunkterna i den svenska konsthistorien och ett av norra Europas främsta verk från det sena 1700-talet, är Gustaf III:s paviljong.
Öppet: Guidade visningar på somrarna.

Dela: