Solna växer

Solna firar i år 75 år som stad. Mycket har hänt på resan. Från aspirerande småstad, via avtagande utveckling under 80-talet till blomstrande större stad, med den nära känslan bevarad. Solna befinner sig mitt i en spännande och intensiv utvecklingsresa. Antalet människor som vill bo, besöka och verka i staden växer rekordartat för varje år. Det skapar unika förutsättningar för tillväxt och att fortsätta bygga stad.

För att möta förväntningarna från solnabor som besökare utvecklas staden snabbt. Befintliga stadsdelar rustas och utvecklas, samtidigt och helt nya byggs. Hagastaden, Järvastaden och Nya Ulriksdal är exempel på områden där tusentals nya bostäder skapas, samtidigt som Arenastaden hittills bidragit med närmare 30 000 arbetsplatser och en uppsjö av aktivitetsmöjligheter. Kommande utveckling av Solnavägen från dagens trafikled till en mer småskalig och ombonad stadsgata med verksamheter, kontor och bostäder som inramning är ytterligare ett exempel.

Stadsutveckling Arenastaden

Solna är på väg mot framtiden, och det går snabbt. Staden växer på alla håll. Till 2030 räknar Solna med 100 000 invånare, att jämföra med dagens cirka 80 000.

Därför tas redan nu höjd för framtidens behov. Bostäder, verksamheter och kontor är en del. Utbyggd kollektivtrafik en annan, där tunnelbanans kommande gula linje är en viktig satsning. Med start i Arenastaden kommer den gula linjen gå via Hagalund och Hagastaden till Odenplan, och sedan vidare söderut på gröna linjens spår. I Hagalund kommer dessutom nya stadskvarter att växa fram i direkt anslutning till den nya tunnelbanestationen. En obebyggd kulle kommer där förvandlas till 600 nya bostäder, butiker, kontor och förskola.

Har din nyfikenhet väckts? Lär då gärna mer under flikarna till vänster! "Stadsutvecklingsprojekt" har helheten - bara ett tips :)

Dela: