Nu får Solna smarta papperskorgar

Solna stad installerar nu så kallade smarta papperskorgar i stadsmiljön. De rymmer fem gånger så mycket som vanliga papperskorgar och talar själva om när de börjar bli fulla.


Magnus Persson, ordförande i tekniska nämnden, invigningsslänger lite skräp i en av stadens smarta papperskorgar i Skytteholmsparken. Foto: Solna stad

- Solna stad ska vara en ren, trygg och snygg stad. Med de nya papperskorgarna tar vi nya tag i kampen mot nedskräpningen på ett sätt som uppfyller tekniska nämndens mål om en resurseffektiv och miljövänlig avfallshantering, säger Magnus Persson, ordförande i tekniska nämnden.

Inledningsvis placeras fyra nya smarta papperskorgar i staden. Två i Skytteholmsparken, en mellan Byparken och Huvudsta centrum samt en i Hagalund (exakt placering är inte klar). Papperskorgarna komprimerar avfallet i papperskorgen så det får plats upp till 5 gånger så mycket avfall som i vanliga korgar, och de drivs endast av solceller.

När papperskorgen börjar bli full skickar den ut information om detta via mail, vilket gör att vår renhållningsentreprenör endast tömmer när den är tillräckligt full. De går även att följa korgens fyllnadsgrad via app eller via nätet och på så sätt bevaka den och endast tömma den vid behov. Papperskorgen öppnas genom ett handtag på luckan eller med en fotpedal.

De tre smarta papperskorgarna i Skytteholmsparken och Huvudsta står nu redo att användas. Den i Hagalund installeras under veckorna 39-40.

Dela: