En lärorik första säsong med Radio Koltrast

Det var i december förra året som det första avsnittet av Radio Koltrast spelades in på Ulriksdalsskolan. Nu när läsåret börjar närma sig sitt slut har det blivit tjugo avsnitt av den populära podcasten och programledare Andreas Åkesson kan sammanfatta den första säsongen.

Från inspelningen av säsongens sista Radio Kolrast som spelades in framför publik i Ulriksdalsskolans ljushall.
Inspelning av säsongsavslutande avsnitt 20 i Ljushallen.

Säsongsavslutningen spelades in framför publik i Ulriksdalsskolans ljushall och efteråt blev det tårtkalas för de klasser som arbetat med Radio Koltrast. Ovin Navarathna från klass 3:2 och Elina Bodin från 3:1 tycker att det varit roligt att arbeta med att spela in podcast.

– Det bästa var påsklovsavsnittet för då var både jag och min lillebror Leo med i programmet, berättar Elina.

Både Elina och Omid tycker att de lärt sig en hel del av att arbeta med Radio Koltrast och Omid tycker att fler klasser och skolor borde prova på att podda. Radio Koltrasts initiativtagare och programledare Andreas Åkesson menar att eleverna utvecklat sitt språk genom att arbeta med podden. De har varit tvungna att uttrycka sig tydligt och tänka på att inte använda kroppsspråk eller gester. Att anpassa berättande efter en mottagare som inte ser utan endast hör.

– Vi har fått bättre självförtroende av Radio Koltrast, säger Elina som först tyckte det var pinsamt att höra sin egen röst i programmet.

Elina Bodin, 3:1, Programledare Andreas Åkesson och Omid Advani, 3:2.
Elina Bodin, klass 3:2, programledare Andreas Åkesson och
Ovin Navarathna, klass 3:1.

Andreas Åkesson vill gärna understryka att det är elevernas förtjänst att Radio Koltrast blivit en succé som uppmärksammats av både lokaltidningen Vi i Solna och Lärarnas Riksförbunds tidning Skolvärlden.

– Vi har haft studiebesök från Kästa skola i Huddinge som själva har startat en poddcast med elever från årskurs ett, berättar Andreas som efter sommaren ska börja arbeta med ettor på Ulriksdalsskolan.

Exakt i vilken form Radio Koltrast ska komma tillbaka funderar Andreas på men klart är att det ska bli en andra säsong, anpassad för att göras av elever i årskurs ett. Andreas har fortfarande idéer han vill förverkliga. Dessutom finns det planer på att mellanstadieelever på Ulriksdalsskolan ska kunna välja att jobba med poddradio på Elevens val.

– Just nu funderar jag på att ladda ner Radio Koltrast till ett antal av skolans lärplattor så att eleverna kan lyssna på programmet på fritidstid, berättar Andreas.

koltrast

Andreas känner ett stort stöd för sitt arbete med Radio Koltrast från skolledningen och inte minst från Ulriksdalsskolans rektor Lena Lundström.Tack vare alla lärarnas engagemang har det varit möjligt att genomföra inspelningarna även om det ibland har varit svårt att hitta tiden.

Andreas berättar att det som tagit längst tid är redigering av avsnitten som görs i ljudprogrammet Audacity. Programmet är gratis och enkelt att använda.

– Jag är lite av perfektionist och för att få riktigt bra ljud har vi köpt in mikrofoner till skolan. Men egentligen funkar det ok med den mikrofon som finns inbyggd i datorn, berättar Andreas.

Kästa skola som var på studiebesök använder enbart iPads och Andreas menar att det också går bra. Det är alltså inga dyra kostnader för den som vill starta podcast på sin skola. Andreas hetaste tips för den som vill börja podda är att lyssna på Radio Koltrast eller andra podcaster och lägga märke till hur programmen är uppbyggda och strukturerade i olika segment. Att lära sig planera programmen anser Andreas vara minst lika viktigt som det tekniska med mikrofoner, datorer och ljudprogram.

Andreas egna podcastfavoriter är Svamppod, Overkligt och Nördigt.

– Något jag drömmer om är att träffa andra pedagoger som är intresserade av poddradio. Att inspirera dem och dela med mig av erfarenheter från Radio Koltrast, avslutar Andreas.

Andreas Åkesson, Radio Koltrasts programledare.
Radio Koltrasts programledare Andreas Åkesson.

Intresserade av Radio Koltrast kan läsa mer på Ulriksdalsskolans hemsida eller kontakta Andreas Åkesson.

Dela: