Om bloggen

I Kinabloggen år 2018 skriver elever från Ulriksdalsskolan och Råsunda skola om det internationella samarbete som utvecklas och genomförs tillsammans med Affiliated High School of UIBE i Beijing och om kinesiska som språkval.

Till bloggens startsida

En dag i skolan

Idag har vi tillbringat hela dagen i skolan. En skola som liknar vår grundskola, årskurs 1-9. Skolan byggs upp undan för undan. Just nu finns det åk 1, åk 2, åk 7 och åk 8. Nästa år fylls skolan på med fler årskurser.

elever i klassrum

Vi välkomnades väldigt formellt av elever, lärare, rektor och skolans partisekreterare.

Därefter delades vi upp i olika klasser tillsammans med var sin tolk. Först besökte vi matematiklektioner i årskurs 1 och 2. Lektionerna började med en enkel uppgift som engagerade alla elever. Därefter ökade läraren svårighetsgraden. Eleverna diskuterade problemet med varandra och slutligen visades olika elevexempel. En struktur som vi känner igen från vår egen undervisning och matematiklyftet.

Sedant bar det av mot matematiklektioner i årskurs 7 och 8. Upplägget var det samma, fast utan praktiskt material. Dessutom var det mycket fokusering på att eleverna ska förstå begrepp och kunna använda dem korrekt i sitt sammanhang.

Tillsammans med rektor, tolkar, lärare och fotografer fick vi en guidad rundtur i skolan olika lokaler och fick bland annat se skolans TV-studio och bordtennissal. Utomhus visade rektorn stolt upp skolans elevträdgård.

elever uppställda på gräsplan

Mycket som vi ser liknar vår skolvardag, men intressanta inslag är sovstunden mitt på dagen (eleverna vilar en halvtimme med huvudet på bänken) och den dagliga ansiktsmassagen för att träna ögonen och förbättra koncentrationen.

Under en timme träffade vi skolans matematiklärare för att utbyta erfarenheter. Vi fick möjlighet att ställa frågor om de lektioner vi har observerat och deras arbetssätt i allmänhet. De kinesiska lärarna var också väldigt intresserade och ställde många frågor.

Dagen avslutades med att vi fick träffa den klass som några av våra yngre elever kommer att ha ett fortsatt samarbete med. Mer om det i ett senare inlägg.

elever och personal uppställda

Kommentera

Alla fält markerade med Obligatoriskt är obligatoriska och måste fyllas i.

Kommentarer

Hej,
Jag tycker att det är jätte komiskt att ni nämner "partisekreterare"
Till vad då? vilket ideologi? vilket parti?
Mvh/
Anonymt

Publicerat 8 april 2016 av Kimo

Tack för intressant rapport från skolan!
På bilderna och i texten anar jag både likheter och skillnader mot svenska skolans vardag. Spännande är att förståelse av matematiken känns central. Stämmer det att mycket av det mekaniska i matematik görs som hemarbete? Jag menar då automatisering av tabellkunskap o.dyl.
Ansiktsmassagen låter intressant. Kineserna har mycket att lära oss inom alternativ medicin och mycket av det har ju anammats och utvecklats i vår del av världen.
Ser fram emot fortsatta rapporter!
//Ann-Cathrine Månsson

Publicerat 9 april 2016 av Ann-Cathrine M

Arkiv