Thailändska

Thai (även kallad thailändska) är det officiella språket i Thailand och bygger på en dialekt som talas i Bangkokområdet; centralthai. I norra, nordöstra och södra Thailand talas andra dialekter. Centralthai används som skriftspråk och som undervisningsspråk i skolorna. Thai tillhör en språkfamiljen Thai. Språket talas av ca 50 miljoner människor.

Thai har eget skrift som är vidareutvecklad form av den skrift som användes under 1200 talet. Skriften är alfabetisk och förmodligen härstammar från äldre khmerskrift och som bygger på tidigare indiska skriftformer.

Thailändska har en ganska enkel grammatik, inga ordböjningar. Tempus och pluralis är inte obligatoriska. Däremot har varje stavelse i språket någon av de fem fonemiska (betydelseskiljande) tonerna.

De fonemiska tonerna är: låg ton, hög ton, medelton, fallande ton och stigande ton.

I thai är många ord lika men uttalet skiljer dem åt. Det rätta uttalet är oerhört viktigt.

Alltså har den moderna thaiskriften har 44 konsonanttecken (äldre thai hade 46) som representerar 21 distinkta konsonantljud, ett antal vokaler som kombineras för att åstadkomma de vokaler och diftonger som finns i språket samt 5 fonemiska toner.

Dela:

Nyttiga länkar