Nu har nya bibblan öppnat på Granbacka

Det blev en liten försening men nu har alla böcker levererats och Granbackaskolans nya miljösmarta bibliotek har öppnat.

Marianne Damström Gereben klipper bandet.

Vid den välbesökta invigningen klipptes bandet av barn- och utbildningsnämndens ordförande Marianne Damström Gereben. Högtidliga tal hölls av Granbackaskolans rektor Sofia Soc och av Lina Lagerbäck som ansvarat för inredningen i det nya biblioteket.

Solna stads miljöstipendium 2015

Historien om Granbackas nya bibliotek börjar redan våren 2015. Då inleddes en uppfräschning av ett tråkigt rum på skolan som sällan användes. Drivande bakom projektet var, förutom rektor Sofia Soc, designbyrån We Unite Design och Lina Lagerbäck. Studierummet invigdes efter sommaren och tilldelades under hösten Solna stads miljöstipendium vid en ceremoni i Stadshusets kommunfullmäktigesal.

Läs mer om Granbackaskolans studierum
Läs mer om Solna stads miljöstipendium 2015

I samband med prisutdelningen bestämde Sofia Soc att pengarna skolan fick skulle satsas på en nystart av Granbackaskolans bibliotek. Satsningen har varit heltäckande och förutom lokalen, som Lina Lagerbäck arbetat med, har det bland annat handlat om inköp av nya böcker, gallring av gamla och katalogisering av vad som finns i bokhyllorna. Till detta har skolan haft hjälp av personal från Solnas stadsbibliotek och skolbibliotekarien på Ulriksdalsskolan.

– Vi behövde ett smidigt system så att utlåning och återlämning av böcker kan göras utan att någon bibliotekarie finns på plats, berättar rektor Sofia Soc som är mycket stolt över det nya biblioteket.

Miljö och elevinflytande i fokus

Lina Lagerbäck som arbetat med bibliotekslokalen under våren, har en tydlig miljöprofil på sitt inredningsarbete. Det material Lina använder skulle annars antingen slängas eller förstöras och får nu ett andra liv. Ett bra exempel på det är gosedjursfåtöljen som är tillverkad av gamla kramdjur som skänkts av elever i förskoleklassen.


Alla ville provsitta gosedjursfåtöljen.

– Den blå mattan är egentligen gamla fisknät från Filippinerna som annars förmodligen skulle ha dumpats i havet, berättar Lina. Istället kan näten säljas och bli en välbehövlig extrainkomst för fiskarens familj.

Lina poängterar också vikten av att alltid lyssna på de som ska använda ett rum. I det här fallet personal och elever på Granbackaskolan. Några av dem berättade att de redan före invigningen varit på ett smygbesök i det nya biblioteket. Leon, Mathilda, Rebecca, Elina och Alex från klass 3B tycker biblioteket blivit jättefint och att det var större än de hade trott. Alla fem längtar tills det blir dags för klassen att gå dit och låna böcker för första gången.

– Biblioteket var mycket mera blått än vad jag trott och jag gillade att det fanns bokhyllor under där man sitter, berättar Mathilda.

Eleverna på Granbackaskolan har röstat fram vilka kända personer som skulle pryda väggarna i det nya biblioteket. Där hänger bilder på bland annat Malala Yousafzai, Astrid Lindgren, Zlatan och Alfred Nobel. Bilderna är gjorda med grafisk teknik av elever i årskurs 4 och 5.

Grafik som elever i årskurs 4 och fem gjort.
Vilka kändisar som skulle finnas i biblioteket röstades fram.
Grafiken gjordes av elever i årskurs 4 och 5.

Solna satsar på språkutveckling

För att stärka barns och elevers språk, lärande och identitetsutveckling arbetar Solnas förskolor och grundskolor med språkutveckling. Lärare har vid studiedagar lyssnat på föreläsningar om språkutveckling och en strategi för läsning, skrivning och språk har arbetats fram. Biblioteken är en viktig del i arbetet med elevernas språkutveckling.

Eleverna i klass 3B berättar att de har tyst läsning i skolan nästan varje dag, minst 20 minuter åt gången och att de ganska ofta läser hemma, speciellt när de gått och lagt sig och innan det är dags att sova. Allihop tycker det är bra med ett nytt, fint bibliotek på Granbackaskolan.

Klassen åker till Solna stadsbibliotek ungefär en gång i månaden för att låna böcker och ibland tittar de också på teater där. Flera av eleverna besöker också biblioteket i Solna centrum på sin fritid men tycker att det kan var jobbigt att komma ihåg att lämna tillbaka de böcker man lånat.

Efter varje färdigläst bok, oavsett om den kommer från något bibliotek eller hemifrån, skriver eleverna i 3B en bokrecension.

– Då kan de andra i klassen läsa recensionerna och få boktips, berättar Elina.

Nedan finns några boktips från elever i Granbackaskolans klass 3B.

Favoritböcker och boktips

Mathilda – "Glasbarnen" av Kristina Ohlsson
Rebecca – "Nelly Rapp" (serie) av Martin Widmark och "Dagbok för alla mina fans"serie av Jeff Kinney
Leon – faktaböcker om fotboll
Elina – "Rum 213" och "Hjärta av damm" av Ingelin Angerborn
Alex – böcker av fantasyförfattaren Darren Shan

Matilda Leon Alex Elina Rebecca i klass 3B.
Matilda, Leon, Alex, Elina och Rebecca i klass 3B.

Dela: