Granbacka - en läsande skola

Granbacka är en läsande skola som har läspass på schemat varje dag.

Del av Granbackaskolans bibliotek.

När en elev läst ut en bok får hen lägga en kula i en burk i klassrummet. När burken är full töms den i bokröret i matsalen och när röret är fullt händer det något roligt på skolan. Ett fullt rör innebär att eleverna på skolan sammanlagt läst 1000 böcker.

Oftast handlar det om någon slags aktivitet men det har blivit tradition på skolan att det blir tårta åt alla elever en gång under året när bokröret är fullt. I år blev det en snigeltårta och det var elever från årskurs 5 som var konditorer. Tårtan förvandlades till en snigel med hjälp av rosa och grön grädde och massor av strössel.

Granbackaskolan har ett litet men välfyllt bibliotek. Det är också vanligt att klasser åker till Stadsbiblioteket i Solna centrum för att låna böcker. Minst 20 minuter varje dag ägnas åt läsning. Oftast tystläsning för de äldre eleverna medan de yngre lyssnar när personalen högläser för dem.

Granbacka har till och med en egen sång om läsning. Den heter "Läs mer" och uppmanar eleverna att läsa "allt du hinner och ser".


Granbackaskolans biträdande rektor Linda Seman får hjälp av
Ebba, Ester och Lowe från åk 5 med att göra boktårtan.

Dela: