En oas där eleverna trivs

Granbackaskolans elever har fått ett nytt studierum på skolan. Rummets inredning är skapad helt från material som antingen skulle slängas eller förstöras.

studierummet
Foto: Björn Petrén

Initiativet till det som nu är ett färdigt studierum kom ursprungligen från Lina Lagerbäck, Nadja Moufid och We Unite Design. Lina och Nadja hade en idé om att göra om inredningen i ett av skolans klassrum. Efter diskussion med rektor Sofia Soc, kom man överens att istället inrikta sig på ett rum som fler av skolans elever kunde ha tillgång till. Därför började Lina och Nadja skissa på ett studierum som kunde användas för lektioner i mindre grupper och för elever i behov av en lugnare lärmiljö än vad klassrummet kan erbjuda.

Ett av arbetets nyckelord har varit hållbarhet. Genom att använda begagnat material som annars skulle kastas har rummet blivit både ekologiskt- och ekonomiskt hållbart. Lina Lagerbäck menar också att arbetet varit socialt hållbart genom att skolan blir en mer attraktiv arbetsplats för elever och personal.

Studierummet från med de två studieholkarna
Studierummet med de två studieholkarna. Foto: Björn Petrén

Sofia Soc berättar att det i planerna ingick att elever skulle vara inblandade i arbetet med att inreda studierummet. Några som hjälpte till med detta var Katla Norin, Elina Samadzadeh, Klara Burvall och Magnolia Sjölund som alla går i klass 3b. Tjejerna har under sommaren målat på tyg som skänkts till skolan av projektet Refo. Tyget har blivit väldigt fina stolsdynor på arbetsplatserna i studierummet. Fritidspedagog Lena Tegman berättar att temat för stolarna var Rymden och på stolarna finns det både stjärnfall, planeter, UFO:n och rymdvarelser.

Katla Norin, Elina Samadzadeh, fritidspedagog Lena Tegman, Klara Burvall och Magnolia Sjölund har under sommaren arbetat med att måla stolsdynor.
Katla Norin, Elina Samadzadeh, fritidspedagog Lena Tegman, Klara
Burvall och Magnolia Sjölund har under sommaren arbetat med att
måla stolsdynor.

–Vi älskar att gå i skolan och det var jättekul att måla rymdstolar, berättar Katla. Klara, Elina och Magnolia nickar instämmande.

Under sommaren när de fyra tjejerna gick på fritids arbetade de ett par dagar med att måla stolarna. Fritidspedagog Lena berättar att det var lite nervöst i början men att alla är jättenöjda med resultatet.

– Stolarna passar bra in i det fina rummet!

Stolar med målade dynor.

Att få färdigt allt till skolstarten var hårt arbete men rummet hann bli klart. Redan under första skolveckan har flera av skolans klasser utnyttjat studierummet. Elina och Magnolia har arbetat med matte i studieholkarna och de tycker båda två att det är både lugnt och väldigt fint i studierummet. Katla och Klara har ännu inte hunnit arbeta i studierummet men längtar tills det blir deras tur.

Linnea Fredriksson som är lärare i årskurs 2, har med sin klass redan hunnit använda rummet vid flera tillfällen.

– Grupprummet har blivit jättefint. Lina har skapat en liten oas där eleverna verkligen trivs. Det kan vara en liten grupp elever som får sitta där och läsa eller göra olika skoluppgifter. Jag är helt övertygad om att vi lärare kommer att hitta ett bra sätt att använda rummet på och att det kommer till stor nytta framöver!

Studierummet innan renovering.
Studierummet innan renovering.

Dela: