Ett hem kan vara mycket mer än bara ett hus

Utanför Bergshamraskolans bibliotek är elever från klass 8a och 8b samlade. De är laddade inför dagens vernissage. Under höstterminen har de, tillsammans med en konstnär och kulturpedagog, arbetat i konstprojektet Flyttfåglar.

Invigning av konstverk
Elever från Bergshamraskolan inviger utställningen

Konstprojektet Flyttfåglar består av två delar, dels en konstnärlig gestaltning "Flyttfåglar" skapat 2015-2016 av konstnären Ester Svensson Ali och dels ett skapande skola-projekt.

I skapande skola-projektet "Vad är ett hem?" har eleverna i klasserna 8a och 8b skapat varsitt verk av keramik under ledning av Ester Svensson Ali.

- Vi har i grupper fått diskutera vad ett hem är, berättar Tyra Svensson, elev i klass 8b. Vi var inte helt eniga. En del tyckte att ett hem är där man bor, medan andra att ett hem är där mina grejer är. Där de grejer jag tycker om är.

Under processen utvecklades elevernas tankar om ett hem och deras verk i keramik visar gestaltningar av känslan och olika symboler för ett hem.

-Ett hem kan vara mycket mer än bara ett hus, säger Marta Sundbom, elev i klass 8b.

Att få fördjupa sig i en konstnärlig process har medverkat till att eleverna lärt sig mer om många olika saker. Allt från hur man brainstormar, samarbetar, uttrycker sig och sätter ord på olika tekniker och känslor. Arbetet har utgått både från konstnärliga processer och läroplanen.

Är du nyfiken på att se elevernas verk finns en gemensam utställning inne i skolan utanför biblioteket och på filmen.


Dela: