Bäst att bo 2016: Solna i toppen för fjärde året i rad

Solna är landets näst bästa storstadskommun att bo i, enligt tidningen Fokus årliga ranking Bäst att bo, som presenterades på torsdagen den 12 maj. För fjärde året i rad placerar sig Solna i den absoluta toppen i Bäst att bo.

I år igen placeras Solna i toppen i tidningen Fokus årliga ranking Bäst att bo. Solna är den näst bästa storstadskommunen att bo i, i konkurrens med landets övriga 46 storstadskommuner.

- Det är roligt att Solna för fjärde året i rad ligger i topp i Bäst att bo. I år igen är Solna dessutom nominerad till Årets Superkommun. Solnabor och medarbetare i staden kan sträcka på sig. Det här visar att vi gör rätt saker, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

Solnas totalplacering genom åren – i konkurrens mellan Sveriges 290 kommuner

År Placering
2016 3
2015 5
2014 2
2013 1
2012 22

Fakta om Bäst att bo

  • Bäst att bo består av en totalranking med Sveriges samtliga 290 kommuner och ranking i kategorierna storstad, stad, landsbygd och glesbygd.
  • Tidningen Fokus gör rankingen i samarbete med professor Charlotta Mellander med forskarkollegor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, och den baseras på ett index med 43 variabler.
  • Syftet med Bäst att bo är att lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats, resonera om varför och undersöka villkoren för boende och regional utveckling i stort.
  • Fokus rankar landets kommuner i de olika kategorierna storstad, stad, landsbygd och glesbygd, plus en totalranking. Stockholm hamnade på första plats i både kategorin storstad och i totalrankingen.
Dela: