Ungdomssatsning för tryggare derbymatcher

Solna stad och AIK Fotboll AB har fått 115 000 kronor från Brottsförebyggande rådet för ungdomsinitiativet "Förspel". Syftet är att öka trygghetskänslan runt arenan vid derbymatcher. Förspel var ett av de nio projekt som fick Svenska Spels Samhällspris 2008.

Genom initiativet "Förspel" genomför AIK Fotboll och Solna stad ungdomsaktiviteter i samband med fotbollsderbyn på Råsunda. Bakgrunden är en gemensam vilja att förbättra situationen kring matcherna, en viktig fråga både för fotbollsälskare och övriga solnabor. Arrangemanget innebär att Råsunda torg fylls av musik, teater och annan underhållning under några timmar före matchstart. Förspel riktar sig till ungdomar och syftet är att öka trygghetskänslan och höja den positiva stämningen runt arenan på matchdagar.

- Jag är glad att vi kan fortsätta med vår prisbelönta satsning på tryggare derbymatcher. Nu hoppas jag att även Stockholm stad tar sitt ansvar för trevligare derbyn i Solna och övriga Stockholm, säger Arion Chryssafis ordförande i trygghetsrådet i Solna.

AIK Fotboll och Solna stad har tillsammans med Solna Ungdomscafé redan genomfört två Förspelsarrangemang under våren 2009 och kommer att fortsätta initiativet under säsongen i samband med derbyn och högriskmatcher.

- Det är oerhört positivt att vi kan samarbeta på det här synliga sättet för att sprida glädje och förhoppningsvis stoppa bråken i samband med matcherna, säger Lise-Lotte Berthrand, kultur- och fritidsnämndens ordförande i Solna.

Nästa tillfälle är på torsdag den 28 maj inför derbymatchen mellan AIK och Hammarby. Solna Ungdomscafé flyttar ut till Råsunda Torg (utanför norra läktaren) där det bland annat bjuds på teatern Top Boy och live-musik av bandet RAID. Dessutom finns AIK Innebandy och AIK Shop på plats. "Förspel" pågår mellan kl 17.00 och 19.30.

- Förspel har blivit en naturlig samlingsplats för våra ungdomar och unga Gnaget-fans. Det är ett bra exempel på att gott samarbete för ett lugnare Solna och en tryggare närmiljö ger resultat, säger Lars Pettersson, arrangemangsansvarig för AIK Fotboll.

Dela: