Årets företagare blev Helena Wigart - Hansa Engineering

Många av Solnas företagare samlades på torsdagsmorgonen på Fjärilshuset Haga för att glädjas tillsammans med vinnarna av Årets företagare, Årets unga affärsidé, årets CSR-företag och Årets miljöpris. Priserna delas ut av Solna stad till företagare som lyckats särskilt väl inom sina områden.

- För att minska utanförskapet är ett riktigt jobb den viktigaste faktorn. Det är därför ett bra företagsklimat med företag som anställer är så centralt. Då är det kul att kunna dela ut priser till företag i Solna som lyckats extra bra, menade Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande

Medverkade på frukosten gjorde bland andra Kristina Tidestav, stadsdirektör i Solna stad, Maria Rankka, VD Stockholm Handelskammare, Christian Hermelin, VD Fabege, Peter Lind, Fastighetschef Humlegården fastigheter, Ylva Williams, VD, Stockholm Science city, Ulf Eliasson, Ordf. Nyföretagarcentrum Solna-Sundbyberg, Handelsbanken och Annika Bröms, Regionchef Svenskt Näringsliv. Morgonens två paneldiskussioner handlade bland annat om framtidens utmaningar för företagare på en internationell marknad och hur viktigt det är för företagen att hela tiden skapa nya nätverk, både med medborgare och med andra företag för att lyckas.

Årets företagare 2017

Foto:Leonard Winter

De nominerade företagen till det ärofyllda priset Årets företagare i Solna 2017 var HWQ Entreprenad, Indoor Energy Services och Hansa Engineering. Vinnaren av priset Årets företagare blev Helena Wigart, VD på Hansa Engineering.
Företaget är specialister på den nordiska marknaden inom industriella produkter för minskad miljöpåverkan. Företaget fick priset med nomineringen: "I knivskarp konkurrens med två andra Solnaföretagare, där alla tre ligger i framkant inom sina respektive verksamhetsområden och med sina visioner bidrar till att värna om miljön, sticker Årets företagare 2017 ut ur ett flertal aspekter. Årets företagare har visat mod genom att ta svåra nedskärningsbeslut för att hitta företagets fokus. Årets företagare har även visat på stor innovationsförmåga genom att utveckla unika produkter och lösningar som både främjar miljön och förenklar för kunderna.

En enad jury är övertygad om att personen kommer att driva företaget i rätt riktning även framöver och nå stora framgångar med sina produkter internationellt. Vinnaren är dessutom en mycket god förebild inom småföretagandets svåra konst."

Årets miljöpris 2017


Foto: Casper Hedberg

Solna stads miljöpris tilldelas i år Svenska Brasserier för sitt arbete med Ulriksdals Värdshus. Svenska Brasserier har höga hållbarhetsambitioner och satsar vid Ulriksdals Värdshus på att skapa ett slutet kretslopp och att gynna den biologiska mångfalden.

Årets CSR-pris


Foto: Casper Hedberg

Priset årets CSR-pris gick till bostadsstiftelsen Signalisten och Scandic Järva Krog.
Signalisten fick priset med motiveringen att "företaget genomsyras av en positiv och fin inställning till människor och bidrar till att rusta människor på ett gott sätt" och "arbetsgivaren är ett gott exempel på hur Solnamodellen fungerar i praktiken och bidrar till ett socialt hållbart Solna".

Scandic Järva Krog tilldelades priset för att "företaget har visat på ett stort engagemang, en vilja att göra skillnad och genomsyras av viljan att vara med och ta ett socialt ansvar för Solnas ungdomar samt för långtidsarbetslösa och nyanlända solnabor".

Årets unga affärsidé


Foto: Casper Hedberg

Vinnarna till det prestigefyllda priset Årets unga affärsidé blev Julia Östberg och Ebba Bengtsson och företaget Resteel. Företaget tillverkar ett magnetiskt underlägg som gör att man inte behöver använda båda händerna för att lyfta tillexempel en varm gryta eftersom underlägget följer med. Produkten kan förenkla vardagen för många, inte minst den som är funktionsnedsatt.
Som vinnare fick de ta emot en rådgivningscheck från Handelsbanken och PwC och inte minst en prissumma check på 50.000 kronor sponsrad av Fabege.

Dela: