Nationaldags- och 75-årsfirande i Hagaparken lockade tiotusentals

Solen bröt fram mellan molnen och lyste upp Solna och det årliga nationaldagsfirandet som lockade tiotusentals till Hagaparken. Stadens traditionsenliga firande tillsammans med Operan i Haga omfattar ett generöst och mycket uppskattat program.

Även i år fylldes parken snabbt av tusentals solnabor och turister i alla åldrar som firade med allsång, dans, musik och picknick i det gröna. I parken erbjöds många familjeaktiviteter bland annat guidade visningar och båttur samt prova-på-aktiviteter som akrobatik, friluftsmåleri, kostymprovning, dans och att spela på musikinstrument.

På den stora scenen kunde publiken se Operans solister och kör, Hovkapellet, Solna kulturskolas barnkör och stipendieutdelning av Solna stads kultur- och fritidsnämnd till unga talanger i klassisk och nutida musik.

Solna stad som ju också fyller 75 år i år passade på att fira detta jubileum i Hagaparken. Bland annat genom att ta hjälp av barn och vuxna i skapandet av framtidens Solnakarta. Utifrån frågeställningen "När Solna fyller 100 år, hur ser kartan ut då?" inkom och skapades många kreativa förslag på ett Solna i utveckling.


På schenen såga Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör, solister från Kungliga Operan och dansare från Kungliga Baletten. Det bjöds också på allsång, och Solna kulturskolas barnkör framträdde tillsammans med Kungliga Hovkapellet. Foto: Solna stad.


Många ville prova på akrobatik. Foto: Solna stad.


Solna kulturskola bjöd på bland annat på dansuppvisning. Foto: Solna stad.


Många kreativa förslag inkom på hur Solna kan komma att se ut vid 100-årsfirandet om 25 år. Foto: Solna stad.


Ett av alla fina och kreativa byggen som skapades i pysselverkstan denna dag. Foto: Solna stad.

Fakta om nationaldagsfirande i Hagaparken

I år kom cirka 25 000 besökare till Hagaparken och tog del av programmet. Nationaldagsfirandet med Operan i Haga är sedan 2012 en uppskattad familjetillställning i samarbete mellan Solna stad, Kungliga Operan och Ståthållarämbetet.


Ca 25000 besökare kom till årets firande i Hagaparken. Foto: Solna stad.

Dela: