Kommunvalet i Solna

Väljarna har sagt sitt i 2014 års val till Solna kommunfullmäktige. Ännu finns bara det preliminära resultatet. Den slutliga sammanräkningen är troligen klar först i nästa vecka, efter att länsstyrelsen gjort en slutlig sammanräkning.

Solna stads kommunfullmäktige har 61 platser, mandat. Enligt det preliminära resultatet backar Moderaterna och Socialdemokraterna med 6 respektive 1 mandat, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökar med 1 respektive 2 mandat. Samtidigt pekar det preliminära resultatet på att Sverigedemokraterna får 3 mandat och det lokala Bergshamrapartiet får 1 mandat.

Valdeltagandet har preliminärt ökat med 0,5 procent, från 77,5 procent i 2010 års val till 78 procent i årets val.

Det preliminära resultatet från valet i Solna finns också på valmyndighetens webb, tillsammans med resultaten i övriga landet.

Preliminärt resultat – valet till Solna stads kommunfullmäktige 2014

mandat 2014 förändring mandat 2010
Moderaterna 20 -6 26
Centerpartiet 2 2
Folkpartiet 6 6
Kristdemokraterna 2 2
Socialdemokraterna 14 -1 15
Vänsterpartiet 5 +1 4
Miljöpartiet 8 +2 6
Sverigedemokraterna 3 +3
Feministiskt initiativ
BUS-partiet
Bergshamrapartiet 1 +1
Totalt 61 61

Onsdagsräkningen
I onsdags genomfördes den så kallade onsdagsräkningen i stadshuset. Då räknades sent inkomna och underkända förtidsröster samt utlandsröster. En intervju med Kristoffer Staaf från Solna stads valkansli, mitt under onsdagsräkningen, finns att se här på Solna stads YouTube-kanal.

Det slutliga resultatet
Efter onsdagsräkningen gör länsstyrelsen en slutlig sammanräkning. Länsstyrelsen räknar också antalet personröster. Först efter länsstyrelsens sammanräkning blir det klart exakt vilka personer som kommer att fylla partiernas platser i kommunfullmäktige. Resultatet av den slutliga sammanräkningen blir högst troligt inte klart förrän i nästa vecka. Reslutatet i kommunvalet i Solna kommer då att finnas här på Valmyndighetens webb.

Mer om valet 2014 finns att läsa på Solna stads valsidor.

Dela: