De många festernas helg

Sällan har solnaborna haft så många stora evenemang att frestas av under en och samma helg: Bergshamra Pride, Huvudstafestivalen, stor utomhusloppis i Skytteholmsparken, Hagadagen, kvartersfest i kvarteret Odin, 450 kulturskoleelever som uppträder i Kungsträdgården inför nästa veckas Europa League-final i Solna - md mera. Dessutom är plaskdammarna påfyllda och utomhusbaden öppnar på lördag! Dags att göra ett detaljerat helgschema för att inte missa något!

Huvudstafestivalen

Dans, musik, café, hoppborg med mera. Se hela programmet på byparken.se.

Fredag 19 maj
15:00 - 20:00 
Byparken, Huvudstafältet, Göran Perssons väg 8b

Fredagsmys på bibblan

Kom på fredagsmys med...ja vem då? Olika möten varje fredag. Lyssna till en saga, se en filmsnutt. Passar från cirka 3 år och uppåt. Drop-in.

Fredag 19 maj
15:30 - 16:00 
Lilla Lila, Biblioteket Solna C

Huvudstabadet och Svedenbadet öppnar för säsongen, plaskdammarna är påfyllda.

Lagom till den riktiga vårvärmens ankomst öppnar Solnas båda utomhusbad. Öppettider, priser och anmälan till crawlkurser hittar du på entreprenören BeFairs hemsida.

Plaskdammarna har också fyllts på med vatten, både i Hagalundsparken och Skytteholmsparken. Välkomna att plaska med era små, eller bara svalka fötterna en stund.

Öppet hus-dagar om Hagastaden

Stockholms stad bjuder in till öppet hus i Hagastaden. Kom till paviljongen och lär dig mer om den nya stadsdelen. Ta del av våra nya visionsbilder och få en känsla för hur Hagastaden växer fram. Ställ frågor om trafiken i området, nya tunnelbanan, parker och grönområden, miljön och byggnationerna idag. Vi bjuder på kaffe och delar ut ballonger till barnen. Kika in när det passar dig. Under helgen erbjuds också seminarier, panelsamtal, vernissagerundor, food trucks och andra aktiviteter.

Läs mer om öppet hus-dagarna 19-20 maj
Läs mer om Hagastaden

Lördag-söndag 19-20 maj
12-17
Hagastaden

Fårvandring mot beteshagar

Följ med på våra fårvandringar när vi förflyttar fåren från Överjärva gård till betesmarker i Nationalstadsparken. Vi träffas på Överjärva gård i Solna klockan 10.00. Vi går ner till Sörentorp och kommer att ha väldigt många djur med oss.

Lördag 20 maj
10-12
Överjärva gård

Skytteholmsparkens loppmarknad

En fest för stora och små. Fynda från 50 loppisbord! Grillen är igång och caféet är öppet.

Lördag 20 maj
11:00 - 16:00 
Skytteholmsparkens kvartersgård

Solna kulturskola på stora scenen i Kungsträdgården

Drygt 450 elever från Solna kulturskola uppträder med flera scenprogram i Fan Zone inför Europa League-finalen 24 maj. Det blir soul, pop, österländsk och irländsk musik tillsammans med barnkörer och musikalelever. Två stora dansshower i ett sprakande tempo avslutar eftermiddagen.

Lördag 20 maj
11:00 - 17:00 
Stora scenen, Kungsträdgården

Kvartersfest i Kvarteret Odin

Upptäck kvarterets kreatörer med gäster. Kreativa aktiviteter för stora och små. Barnteater, musik, dans och fest!

Barnteater kl 13-14

Ur skuggorna av det förgångna rullar en märklig ,mystisk och vetgirig häst-å-vagn in i det offentliga rummet. Dess passagerare samlar på människornas sagor och berättelser för att försöka förstå den tid vi lever i. Gatstenspoesi är ett rullande bibliotek, en ateljé, en lekande teaterföreställning, en mötesplats och happening i ett. Nyskriven musik, poesi, urgamla sagor och nedklottrade livsöden iscensätts och leks fram ur den vagn som konstruerats i samarbete med konstnären Erik Olof Persson.

Cykelloppis kl 12-16

I kvarteret Odin håller också Cykelköket till, och de passar på att hålla cykelloppis under kvartersfesten. Välkommen att fynda, och varför inte bli medlem!

Lördag 20 maj
12:00 - 16:00 
Kvarteret Odin / Olle Olsson Hagalund-muséet, Spetsgatan 2

Bergshamra Pride

Bergshamra Pride

Kom och var med i manifestationen för HBTQ-personers rättigheter! Det blir parad, tal, uppträdanden och allmänt trevligt häng i Bergshamra, Solna.

Bergshamra Pride inleds med en parad genom Bergshamra, med start vid tunnelbanans södra uppgång (utanför ICA) klockan 14.00. Ta med musik, färger, plakat och en god stämning så skapar vi tillsammans Bergshamras färgglada pridefest.

Paraden slutar på torget runt 14.45 där ett torgprogram tar över med musk, uppträdanden och tal.

Följ med på Facebook-eventet!
Hashtagg: #bergshamrapride

Lördag 20 maj
14.00
Start från T-bana Bergshamra, södra uppgången.

AIK - Växjö DFF

Hemmamatch för AIK:s fotbollsdamer i Elitettan.

Lördag 20 maj
15.00
Skytteholms IP

Hagadagen

Upplev Hagaparken på nya sätt den 21 maj. Vi har aktiviteter för alla åldrar om musik, kultur, natur och Hagaparken. Lyssna till Gustav III:s brev och den musik han hörde. Flera roliga aktiviteter för barn.

I år samordnar vi med Gröna kilarnas dag – Hagaparken är en del av den viktiga Järvakilen som bidrar till att växter och djur kan spridas i Stockholms närhet.

Mer information på haga-brunnsviken.org
Läs hela programmet som pdf

Söndag 21 maj
11-17
Hagaparken

Hagadagen c/o Olle Olsson

Se konst inspirerad av konstnärens uppväxt och skolgång i Hagaparken. Fritt inträde till museet i samarbete med Haga-Brunnsvikens Vänner.

Söndag 21 maj
12:00 - 16:00 
Olle Olsson Hagalund-muséet, Spetsgatan 2

Vernissage på Gula Villan

Utställning av barnens konst och hantverk. Underhållningav olika slag, loppis och café. Eventuella intäkter går till Stiftelsen Våra Barn. Även Greenpeace och Världsnaturfonden finns representerade.

Söndag 21 maj
11:00 - 16:00
Gula Villan, Stråkvägen 26

Hagalundsmodell: Armod och idyll

Kent Fernströms hagalundsmodell Armod och idyll visas i flygeln till Charlottenburgs gård. Modellen i skala 1:200, visar hur municipalsamhället såg ut runt 1935 med de halva husen, bodarna, utedassen, trädgårdarna, affärerna, med mera.

Söndagar kl 13-16
13:00 - 16:00
Charlottenburgs gård, Bollgatan 12

Öppen guidning i Filmstaden

Följ med på en guidad visning och ta del av Filmstadens historia! Vandra på marken där flera av den svenska guldålderns mästerverk spelades in. Greta Garbo och Ingrid Bergman fick sina stora genombrott här, liksom regissörer som Hasse Ekman och Ingmar Bergman.

Pris: 50 kr, gratis för Filmstadens vänner. I samarbete med ABF.

Söndag 21 maj
14:00 - 14:30
Portvaktsstugan, Filmstaden Råsunda

Litteratursalong på Stocksundstorps gård

Vårens tema är Agape - nytändning.
Jan Pilotti, läkare och fysiker berättar om sin forskning om nära-döden-upplevelser. Christian Lindberg sång och gitarr.
Skulpturutställning i parken med bland annat Liv Due, Lena Nemes och Carinne Löfgren-Williams.

Kaffeservering, fri entré.
Mer info:www.carinne.nu

Söndag 21 maj
14:30 - 16:30
Stocksundstorps Gård, Konvaljstigen 4

Järvastadsloppet

På söndag är det äntligen dags för Järvastadsloppet, en heldag för familjen. Stora som små kan delta och släkt och vänner kan heja på de mer än 200 deltagare som kommer att springa.

Föranmälan till Järvastadsloppet är nu stängd, men det går bra att anmäla sig på plats vid starten vid Jaktvillan, Gunnarbov 91, på söndag, mot en kostnad av 50 kronor som vi skänker till Barncancerfonden. Kom i god tid före första start kl. 15. Det kan bli köbildning för att hämta ut startnummer.

Söndag 21 maj
15.00
Jaktvillan, Gunnarbovägen 91

Teater med Solna kulturskola

Teaterelever från kulturskolan ger "Huset som Rut glömde - Ett riktigt hjärnsläpp". En svart absurd fars om kvinnlig självdestruktivitet.

Söndag 21 maj
15-17
Kultursalen i Danshuset, Storgatan 32

Vasalunds IF - Sollentuna FF

Hemmamatch för Vasalunds fotbollsherrar i Division 1 Norra.

Söndag 21 maj
17.00
Skytteholms IP

Dela: