Finland 100år!

Nu är det bara en vecka kvar till firandet av det självständiga Finland 100 år. Detta uppmärksammar vi såklart även i Solna! Smygstarta firandet med en helg med Finland i Fokus på biblioteket i Solna Centrum. Programmen är på finska och svenska.

Fre 1/12 kl 18 - Sångprogram med finska visor, Kylbergrummet i biblioteket i Solna C.
Allsång och folkvisor med Arja och Marja

Lör 2/12 kl 12-15.30 – Mukulat, Finsk familjedag, Biblioteket i Solna C
En familjefest på två språk med kalasäventyr, sångstund, pyssel och fika.
12-15 Pysselverkstad - Gör fina kalasmasker och fika med oss
12.30 Sångstund på finska och svenska - En show som innehåller gitarrer, sång och mycket humor.
13.30 Kalasäventyr på finska Följ med på ett äventyr genom biblioteket, hjälp till att lösa gåtor och klurigheter.
14.30 Kalasäventyr på svenska. Samma program som kl 13.30, men på svenska.

Sön 3/12 kl 14 - Filmvisning: Ljus i natten, Vardagsrummet och Lilla Lila , Biblioteket i Solna C
Två berättelser korsar varandra som av en händelse. Khaled, en flykting från Syrien, glider in till Helsingfors som fripassagerare på ett fartyg för att söka asyl. Handelsresande Wikström lämnar sin alkoholiserade hustru, säljer sitt skjortlager och satsar alla pengarna på poker. Han öppnar restaurang och anställer Khaled som diskare. Ett litet ögonblick av solsken som inte nödvändigtvis leder fram till ett lyckligt slut. Filmen är på finska och textad på svenska. 98 min.

Ons 6/12 kl 17-ca 20.30 - Finlands självständighetsdag, Ljusgården, Biblioteket i Solna C
Finland 100 år! Uppmärksamma Finlands självständighetsdag - Tänd minnesljus och smaka finska delikatesser. Ta del av musik och litteratur från Finland.
Program:
17.00 Invigningstal av Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande och Samuel Klippfalk, omvårdnadsnämndens ordförande
17.30 Författarsamtal Finnjävlar
Kristian Borg redaktör för antologin Finnjävlar, om rotlöshet, mellanförskap, skam och stolthet.
18.30 Berättarföreställning Vindmantel
Kalevalas bortglömda berättelser med Mikael Öberg och Markus Luukonen från Fabula Storytelling. En föreställning som levandegör Kalevala på ett helt nytt sätt. Föreställningen spelas tvåspråkigt, på finska och svenska.
19.30 Konsert "Konfetti i vinden"
Sånger och texter till kontrabasens ton. Ett tvåspråkigt musikprogram fyllt med värme, poesi och kärlek. Med skådespelaren Sannamari Patjas och basisten Lauri Antila

Mer om programmet 6/12 – Finland Självständighetsdag:
FINNJÄVLAR – Möt Kristian Borg
Finnjävlar är en antologi om rotlöshet, mellanförskap, skam och stolthet. Boken är skriven av femton olika personer med sverigefinsk bakgrund. Det handlar om mammor och pappor som dött i förtid. Om lärare som skrattar åt ditt uttal. Om känslan av att vara utanför. Om att varken vara finne eller svensk – eller både och. Redaktör för boken är Kristian Borg (f. 1975). Kristian Borg är journalist och förläggare, född och bosatt i Stockholm. Hans föräldrar träffades på Finlandsfärjan och arbetade inom bland annat städ- och restaurangbransch
VINDMANTEL - ILMA VIITTA - KALEVALAS BORTGLÖMDA BERÄTTELSER
I en avlägsen forntid, i en dunkel vildmark, föder en mäktig magiker ett barn. Redan första natten badas barnet i en magisk källa och kläs i kraftfulla trollformler. Men kommer det att räcka som skydd mot alla faror som väntar?
Mikael Öberg och Markus Luukonen har grävt i det finska nationaleposets källor och skapat en föreställning som levandegör Kalevala på ett helt nytt sätt. Föreställningen spelas tvåspråkigt, på finska och svenska.

Programmet finns även på finska på: solna.se/suomeksi

Dela: