Film om Drottning Kristina

En internationell film om Drottning Kristina planeras att spelas in i bland annat Ulriksdal, Solna. Filmen ska regisseras av Mika Kaurismäki och inspelningsstart är satt till 2011.

- Det är väldigt roligt att många filmer nu åter börjar spelas in i Solna. Förra hösten spelades en tv-film om Gustav III in i ekotemplet och nu en kommer en film om drottning Kristina. Två regenter som har en tydlig koppling till Solna, säger Anders Ekegren ordförande i Filmpool Stockholm - Mälardalen och Stiftelsen Filmstadens Kultur.

Filmen, som är en kanadensisknordisk samproduktion kommer att spelas in både i Sverige och i Kanada. I veckan besökte därför regissören Mika Kaurismäki och hans filmteam Ulriksdal. De hann med både en guidad tur på området och sedan värmande kaffe på slottscaféet, därefter specialvisning av Confidencen.

Det är redan klart att den kanadensiska skådespelerskan Sarah Polley
kommer att spela Drottning Kristina. Vilka som kommer att spela de övriga rollerna är inte klart än.

Drottning Kristina vistades ofta ute på Ulriksdals slott hos sin gunstling Magnus Gabriel de la Gardie, sedermera Sveriges rikskansler. Magnus Gabriel de la Gardie sålde slottet till Drottning Kristina som under två års tid under 1650-talet ägde slottet.

Drottning Kristinas kröningståg utgick från Ulriksdal slott den 17 oktober 1650. Tåget var ofantligt långt och det sägs att när de första deltagarna hade kommit till slottet Tre kronor i Stockholm så hade de sista inte ens påbörjat avfärden. Det stora antalet deltagare samlades vid ängarna vid Överjärva by, dvs på det nuvarande Ulriksdalsfältet. Tåget gick sedan genom Solna för att passera gränsen till Stockholm vid Norrtull.

Dela: