Våren är snart här – vill du ansöka om tillstånd för uteservering?

Har du serveringstillstånd eller funderar på att söka? Då kan du även ansöka om tillstånd för uteservering.

En uteservering ska ligga i anslutning till restaurangen och vara tydligt avgränsad med rep eller liknande. Det vanliga är att man får en serveringstid på uteservering till 22.00. Den begränsade serveringstiden beror på att närboende inte ska störas alltför mycket av verksamheten.

För att du ska få tillstånd för att ha en uteservering behöver du följande:

Hyresvärdens eller ägarens tillstånd för serveringsverksamhet och tillstånd för markupplåtelse, som du ansöker om hos polismyndigheten. Tillstånd för markupplåtelse behövs även om man inte serverar alkoholdrycker på uteserveringen. Blanketter finns här

När du skickar in en ansökan om serveringstillstånd till Solna stad får du en bekräftelse från tillståndsgruppen (så fort som möjligt) att ansökan har inkommit till staden. Efter genomgång av de inskickade handlingarna kontaktar tillståndsgruppen den sökande för eventuella kompletteringar. Tillståndsgruppen informerar även sökanden kontinuerligt, under hela handläggningstiden, vid de frågor eller kompletteringar som uppstår.

Kostnadsfri utbildning i alkolholservering

Vid tre tillfällen, i mars och april samt vid ett tillfälle under hösten, kommer tillståndsgruppen i Solna stad att erbjuda en kostnadsfri utbildning i ansvarsfull alkoholservering, Önskar du delta anmäler du dig till serveringstillstand@solna.se

Utbildningen vänder sig först och främst till all serveringspersonal på restaurangerna men även ägare är välkomna. Kursen ger en bra överblick över alkohollagens bestämmelser men också medicinska effekter av alkohol och konflikthantering.

Hör gärna av dig till tillståndsgruppen om du har några frågor eller funderingar.

Dela: