Solna har högst nyföretagsamhet bland unga i länet

Solna har länets högsta andel nyföretagsamma yngre. Den yngre nyföretagsamheten har gått tillbaka något i landet som helhet under de senaste åren men är fortfarande hög i länet och högst är den i Solna och Vaxholms kommun. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv som mäter företagsamheten i Sverige varje år.

Solna ligger i topp när det gäller andel nyföretagsamma yngre (personer mellan 16-34 år). På 1000 invånare är 31 nyföretagsamma yngre i Solna. Andelen nyföretagsamma människor mäts i genuint nyföretagssamma, personer som blivit företagsamma under året och inflyttare till kommunen som var företagsamma i en annan kommun föregående år.

I Stockholms län som i resten av landet ser vi en negativ utveckling av nyföretagsamheten bland unga som fortsätter och där andelen inte varit så låg på tio år. Dock har länet Sveriges absolut högsta andel nyföretagsamma yngre och Solna toppar listan i länet.

- Det är mycket positivt för Solna att man har en hög andel nyföretagsamma yngre. Det gynnar tillväxten av företagsamhet i allmänhet när människor i ett tidigt skede skaffar sig erfarenhet av att starta och/eller driva företag. Dock oroas vi av den nedåtgående trenden i länet som helhet och hoppas att insatserna ökar för att engagera fler unga att bli företagsamma, det är helt nödvändigt för jobb och tillväxt framöver, säger Annika Bröms, regionchef Svenskt Näringsliv Stockholm.

Andelen företagsamma i Stockholms län fortsätter att öka i årets undersökning. Sammantaget är 15 procent av befolkningen företagsamma och länets företagsamhet har aldrig tidigare varit högre. Solna ligger under snittet i länet med 12,5 procent. Även de företagsamma kvinnorna i länet är fler än någonsin. I Solna är 8,6 procent av Solnas kvinnor företagsamma.

Som företagsam räknas människor som har F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Dela: