KI Science Park – störst på läkemedelsutveckling

Karolinska Institutet Science Park i Solna har etablerat sig som det viktigaste navet för entreprenörer med ambitioner inom läkemedelsområdet.

– Om man ser till läkemedelsutveckling är vi den största aktören i Sverige, konstaterar Märit Johansson, VD på KI Science Park. Här finns bolag i samtliga utvecklingsfaser och det är självklart ett attraktivt sammanhang att få möjlighet att verka i.

Närheten till spännande företag och den världsledande forskningen inom Karolinska Institutet i Solna är uppenbart lockande för forskningsintensiva små och medelstora företag. Av den nyligen publicerade The Swedish Drug Development Pipeline 2015 framgår att KI Science Park nu är Sverigeledande i branschen ifråga om läkemedelsutveckling. Märit Johansson leder nu en verksamhet som hyser totalt 80-talet bolag.

– Med 675 talanger som i sin tur dessutom anlitar konsulter med olika typer av specialistkompetens står KI Science Park för ett betydande bidrag till sysselsättningen i regionen och även i Solna, säger Märit Johansson. Positivt är också att bolagens omsättning ökar kraftigt. Det är vi självklart glada över.

Ett av de senaste tillskotten i KI Science Park är det ett år gamla bolaget Oxcia – högaktuellt sedan en av bolagets huvudpersoner, den internationellt erkände forskaren Thomas Helleday belönades med den prestigefyllda utmärkelsen "Årets cancerforskare" vid Cancerfondens tv-sända gala den 11 januari.

Han uppmärksammas för flera stora framsteg, bland annat forskningen bakom ett nytt läkemedel mot ärftliga former av bröst- och äggstockscancer som nu är godkänt och används i Sverige.

Thomas Helleday är verksam vid SciLifeLab, den hittills största svenska forskningssatsningen på bioteknikområdet som skapats i samverkan mellan Karolinska Institutet, Stockholms universitet, KTH och Uppsala universitet – och som är samlokaliserade med KI Science Park.

– Fantastiskt roligt att vi kan erbjuda en miljö som stimulerar till sådana framgångar, säger Märit Johansson, VD på KI Science Park.

Dela: