Företagen rankar Solna främst - igen

För åttonde året i rad utses Solna till Sveriges företagsvänligaste kommun i Svenskt Näringslivs ranking. Resultatet bygger inte minst på företagens egna bedömningar.


Solna etta, Sollentuna tvåa och Vellinge trea i Svenskt Näringslivs ranking 2015 av landets kommuner. Bild: Svenskt Näringsliv.

- Jag är mycket glad över att Solna – igen – får det här kvittot på att hårt arbete lönar sig. Men att vara näringslivsvänlig är inget självändamål. Ett starkt näringsliv är en grundförutsättning för att människor ska kunna jobba och skaffa sig makt över sina egna liv, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande.

Detta är åttonde året i rad som Solna rankas främst i Svenskt Näringslivs ranking av Sveriges kommuner, och nionde gången på femton år.

- Det är de många starka företagen - stora som små - som gör att vi tillsammans kan utveckla Solna. De bidrar till att arbetslösheten hålls nere och tillväxten uppe och till att vi kan fortsätta utveckla en välfärd som kommer alla till del, säger Pehr Granfalk.

Rankingen bygger på företagens egna bedömningar av företagsklimatet i landets kommuner, tillsammans med statistiska faktorer som andelen sysselsatta, företagare och nyföretagsamma människor.

- Extra roligt i årets ranking är att vi får höga betyg för Solnas infrastruktur, och klättrar med 55 placeringar. Alla investeringar vi gjort börjar bli klara och det syns nu i statistiken. Det är ett kvitto på att arbetet med den nya tunnelbanan har betydelse för solnaföretagen, säger Pehr Granfalk.

I Solna växer sex nya stadsdelar växer fram, samtidigt som arbetet med att utveckla Bergshamra och Hagalund fortsätter. Inflyttningen av företag och nya solnabor är mycket hög. Nästa år börjar tunnelbanans nya gula linje att byggas, upp från Odenplan.

Läs mer om rankingen och Solnas resultat på foretagsklimat.se.

Dela: