Fler sommarjobb till stadens ungdomar

Sommarjobben som staden erbjuder ska ge ungdomar en inblick i och erfarenhet av arbetslivet. På två år har sommarjobben tredubblats i Solna stad tack vare ett bra samarbete med företagare och genom att redan i upphandlingsfasen ställa tydliga krav på stadens leverantörer om att de ska erbjuda platser för sommarjobbare.


Foto: Solna stad

Ett sommarjobb ska vara en meningsfull sysselsättning under sommarlovet som ger en egen inkomst. Jobben syftar också till att underlätta för ungdomar att söka och få arbete i framtiden. För arbetsgivare är det en chans att lära känna potentiella framtida arbetstagare och för ungdomarna kan det vara en nyckel för att både lära sig mer om det man redan är intresserad av eller helt enkelt kunna få möjlighet att pröva något helt nytt.

För att ge så många som möjligt chansen att få ett sommarjobb har Solna stad påbörjat ett arbete att redan i upphandlingar av stadens leverantörer och entreprenörer kräva att de också erbjuder sommarjobb.

- Genom ett medvetet arbetssätt som innehåller tydliga upphandlingskrav till de företag som vill bli leverantörer till staden har tekniska förvaltningen i år bidragit till att skapa nya sommarjobb till 40 ungdomar, säger Kiarash Kaffashpour stabschef för upphandling och avtalsuppföljning på tekniska förvaltningen.

Entreprenörsprogram för ungdomar

I Solna kommer också ett antal ungdomar delta i ett sommarentreprenörsprogram som Solna stad arrangerar. Här har solnaungdomar möjlighet att under en månads tid vara sin egen chef. Solna stad samarbetar med Ung Drive som håller i programmet. Efter en intensiv första kunskapsinsamlarvecka är man redo för att driva sitt eget företag. Med hjälp av inspiration, workshops, coachning, säljträning och ett startkapital på 1000 kronor utvecklar och startar ungdomarna upp sin egen affärsidé. På så sätt tjänar de egna pengar och lär framförallt känna många nya människor, utvecklas som person och ha riktigt roligt - på sommarlovet. Tidigare deltagare i sommarentreprenörsprogrammet har genom åren utfört alltifrån trädgårdstjänster och starta sommarcafé till att arrangera utomhusbio eller ha DJ-skola för barn.

Introduktion och handledare

Solna stad ställer krav på de företag som får möjlighet att ta emot sommarjobbare i sin verksamhet. De är grundläggande krav så som att företagen ska ha F-skattsedel, att det finns lämpliga arbetsuppgifter, en ordentlig introduktion och att det finns handledare på plats. Efter att sommarjobbet är slut är det viktigt att handledaren genomför ett avslutningssamtal med sommarjobbaren och summerar ihop hur det har gått. Dessa delar är lika viktiga att tänka på för den som själv letar efter sommarjobb.

Dela: