Personligt och atmosfärrikt på filmträffarna i Gamla Filmstaden

Filmvisningen i förra veckan, med Nils Petter Sundgren som guide och samtalspartner, är bara ett exempel på vad stiftelsen Filmstadens kultur erbjuder på Råsundas filmhistoriska mark.

Den 6 juni hade Filmklubben sin tredje träff för säsongen, denna gång med filmnestorn Nils Petter Sundgren som valde film att introducera och efter visningen leda ett samtal kring. Tidigare har skådespelarna Lia Boysen och Annika Hallin samt kulturjournalisten Johanna Koljonen lett Filmklubbens träffar.

Filmklubbens visningar sker i Operan, där Ingmar Bergman startade klubben på sin tid. Intimt och mysigt med filmhistoriska detaljer.

Stiftelsen har också inlett en föreläsningsserie, där det närmast är Thomas Roger som står på tur att tala om sitt förhållande till filmen och Filmstaden i Råsunda. Thomas praktiskt taget vaggades in i filmbranschen under strålkastarna i området då hans far, Gustav Roger, var ateljéchef från 1950. Thomas har själv varit verksam inom filmindustrin i många olika funktioner under hela sitt liv. Enligt uppgift är det en fröjd att få lyssna till hans kunskap, historier och minnen av området. Passa på den 14 juni!

Stiftelsens Ida Thorén välkomnar gäster och serverar godsaker. Den som inte redan är medlem kan bli det vid första besöket.

Utöver dessa exklusiva tillfällen driver man också ett våffelcafé, ordnar ibland filmverkstäder för unga och erbjuder öppna guidningar av området varje söndag. Allt sker utifrån stiftelsens huvuduppdrag som består i att vårda den filmhistoriska kulturmiljön genom historisk kunskapsspridning, nyskapande utvecklingsverksamhet för barn och ungdomar samt ett engagemang för Solnas regionala filmsamarbeten.

Läs mer om Filmstadens kultur på stiftelsens egen hemsida, www.filmstadenskultur.se. Varför inte bli medlem?

Dela: