Nyinspelning av "Maskeraden" ägde rum i Ekotemplet i Hagaparken

Under sex nätter förra hösten spelade Thorsten Flinck och hans ensamble in tv-teatern "Maskeraden" i Ekotemplet i Hagaparken i Solna.

I Thorsten Flincks uppsättning av Sven ­Delblancs "Maske­raden" blandas tidsenliga kostymer med modern rekvisita och musik av Bob Dylan och kungens paradvåning är förlagd till Ekotemplet i Hagaparken i Solna.

Pjäsen ­utspelar sig under Gustav III:s sista timmar i livet. När pjäsen tar sin början sitter Gustav III (Thorsten Flinck) orolig i sitt tornrum och väntar på att balen ska börja. I ett angränsande rum har närmaste vännen överste Armfelt (Henrik Schyffert), hovstallmästare von Essen (Jonas Malmsjö) och rådgivare Schröderheim (Jan Malmsjö) församlats. Alla är de medvetna om ryktena kring ett stundande attentat, men samtidigt oförmögna att få konungen att avstå från att delta på maskeradbalen.

Dessutom medverkar Thorsten Flincks dotter, Happy Flinck Jankell, i rollen som kronprinsen, Gustav IV Adolf.

Solna har lång filmtradition

Anders Ekegren, vice borgmästare och ordförande Filmpool Stockholm-Mälardalen samt i Filmstadens Kultur, besökte inspelningarna och pratade med Thorsten Flinck.

Solna stad arbetar hårt för att stärka filmens professionella utveckling i regionen. Detta gör man till exempel genom att erbjuda service till filmproduktioner som arbetar i Solna.

- Solna har en lång filmtradition och det är viktigt att fortsätta utvecklingsarbetet både för filmen som konstart och som näring, säger Caroline Thorén, turistchef samt verksamhetschef för Filmstadens Kultur.

Ekotemplet uppfördes som sommarmatsal 1790 och är ritat av Desprez elev Carl Christoffer Gjörwell. Den smäckra byggnaden har en oval grundplan, och tolv par pelare bär upp det låga kupoltaket.

Maskeraden visades i TV 4 tisdagen den 11 augusti 2009 kl 22.40.

Dela: