Låna elmätare på biblioteket

Alla som har lånekort på biblioteken i Solna kan nu låna en elmätare gratis för att mäta förbrukningen på elapparater hemma.

Alla produkter med en stickkontakt kan mätas i effekt (Watt) och energi (kilowattimmar, kWh) och elmätaren kan även ställas in för att räkna ut förbrukningen i kronor.

Man kan också mäta standby-förbrukningen, det vill säga vilken förbrukning en apparat har när den inte används men ändå inte är helt avstängd.

Låna elmätare gratis på biblioteket

Nya uppgifter från Boverket tyder på att hushållens elförbrukning ökar och för en lägenhet kan den vara mer än 5 000 kWh/år. Vi har idag alltfler strömförbrukande apparater, datorer och tv-apparater med kringutrustning, laddare, belysning med transformator som kanske alltid drar ström - ja, listan kan göras lång. Men nu finns alltså möjligheten att gratis låna en elmätare på biblioteket för att själv kunna mäta elförbrukningen hemma.

Kontakta energi- och klimatrådgivningen

Välkommen att kontakta den kommunala energi- och klimatrådgivaren om du har frågor om resultatet av mätningarna eller har andra energifrågor. Den kommunala energirådgivaren nås på telefon 08-29 11 29 alla vardagar mellan kl 9.00 och 17.00.

Som ett ytterligare hjälpmedel för att få kunskap om hemmets elförbrukning finns ett beräkningsprogram för hushållselen på Energirådgivningens webbplats

Dela: