Språklös, Gränslös, Fabulous - en sverigefinsk identitetskatastrof

Den 22 november kl 17.30 spelas teaterföreställningen Språklös, gränslös, fabulous – en sverigefinsk identitetskatastrof följt av en workshop med Ungas Röst och Sverigefinska ungdomsförbundet kl 18.30.

Får man kalla sig sverigefinne utan att kunna finska? Kan man fortfarande hävda sin finskhet om ens släkt bott i Sverige i generationer? Är man sverigefinsk på ett annat sätt i Norrbotten? Hur lyckas man alltid vara finskast i klassen, men svenskast på släktkalaset? Får man tillhöra majoriteten och minoriteten på samma gång? Är att en gång ha blivit förtryckt ett skydd för att man inte själv förtrycker? Och slutligen – varför är finska så jäkla fult?

Med lagom mycket allvar, skruvad humor, kantelemusik och onödigt många referenser till popkultur och sociala medier utforskar duon, Mirja Palo & Charissa Martinkauppi, den osynliggjorda sverigefinska historien, deras egna sverigefinska identitet i det multikulturella samhället samt utmanar Sveriges självbild som solidaritetens och jämlikhetens föregångsland.

Mirja Palo är norrbottnisk folkmusiker utbildad bland annat vid Kungliga Musikhögskolan och Charissa Martinkauppi är regissör och dramatiker som 2015 blev utsedd till Årets Unga Sverigefinne.

Föreställningen vänder sig till unga vuxna från 13 år. Kostnadsfria biljetter hämtas på biblioteket i Solna C.

Föreställningen följs av en öppen workshop kl 18.30 med Ungas Röst och Sverigefinska ungdomsförbundet. Vad betyder sverigefinskhet för dig? För barn, unga och familj från 6 år.

Tid och plats

Tisdag 22 november, kl 17:30 - 19:00. Lilla Lila och Vardagsrummet, Biblioteket Solna C

Dela: