Muralmålningar i Hagalund

Under september 2016 har två muralmålningar uppförts i Hagalunds arbetsplatsområde. Den argentinska konstnären Agustina Zaballa har målat i gång- och cykeltunneln under Solnavägen och solnabaserade Vickan har uppfört en väggmålning på en transformatorstation på Åldermansvägen.

Muralmålningar i Hagalund sept 2016

"Ejercicios de Memoria" (övningar för minnet) av Agustina Zaballa består av porträtt av personer med koppling till den argentinska militärdiktaturen (1976-1983). Konstnären lyfter särskilt fram tre personer; svenskan Dagmar Hagelin, hennes morbror Rodolfo Torresi samt Julio López. Verket är en uppmaning att använda minnet för att motverka ondska.

Muralmålningar i Hagalund sept 2016

På bilden står hon framför ett porträtt av Madres de la Plaza de Mayo (Mödrarna av Plaza de Mayo) en förening som sedan tre årtionden kämpar för att återförenas med sina bortförda barn. Varje torsdag eftermiddag samlas kvinnorna på torget i vit huvudduk och går motsols runt obelisken framför Casa Rosada, presidentens residens.

Agustina Zaballa, född 1986 i Buenos Aires har tidigare ställt ut i Argentina, Mexiko, Tyskland och Spanien. Projektet är ett samarbete med curator Linnea Rutström och genomförs med stöd av Solna stad, Liljevalchs hubb och Humlegården fastigheter.

Muralmålningar i Hagalund sept 2016

Stadsduvan som porträtteras i verket Concrete Eight är ett motiv som har dykt upp i ett flertal målningar av Vickan. Tanken är att förändra bilden av en skyddsgestalt – "att leka med tanken att detta djur som vi samexisterar med i staden egentligen vakar över oss".

Vickan skapade sitt första verk på Cyklopens öppna väggar för ca 1,5 år sedan. Idag är hon glad över att få alltfler uppdrag i offentliga miljöer. "I början målade jag mest för min egen skull men nu ser jag vad det kan betyda för andra".

Muralmålningar i Hagalund sept 2016

Vickan är idag etablerad inom gatukonstscenen och har bl a uppfört sina karaktäristiska figurer i Malmö, NK-passagen i Stockholm samt på Umami Art, Hallonbergen. Projektet har genomförts med stöd av Vattenfall, Humlegården Fastigheter och Solna stad.

Dela: