Mexikanska gatukonstnärer uppför muralmålning i Hagalund

Måndag 27 november startar projektet Moving Murals Hagalund. Då börjar konstnärskollektivet LaPiztola sätta färg på en mörk och öde plats med samtida konstnärliga uttryck. Projektet som drivs av Filmregion Stockholm-Mälardalen består av två delar i konstnärlig samverkan – gatukonst i form av en muralmålning och rörlig bild i form av videoprojektioner i stadsrummet.

Den första delen inleds med att det erkända konstnärskollektivet Lapiztola från Mexiko uppför en muralmålning på en parkeringsplats i Hagalunds arbetsplatsmiljö, en dold och bortglömd brandgavel för de som passerar via pendeltågsspåren strax intill. Men för ungdomarna som varje dag blickar ut från Gelbgjutarvägen 7 där Solna stads satsningar på ung kultur - Black Sheep, UnCut och Råmaterial – ligger, är brandgaveln en bekant blickpunkt.

I ungdomskultuhuset Black Sheep i Hagalunds arbetsplatsområde pågår febril aktivitet om kvällarna. När Moving Murals-projektet är igång blir utsikten bättre...

...för då blir brandfasaden mittemot (till vänster i bild) ett rörligt konstverk.

- Verket blir en tillgång för oss som arbetar på platsen varje dag, säger Ulrika Gunnarsdotter, ansvarig för Råmaterial som är med i samverkan kring muralmålningen som uppförs i slutet av november 2017. Enligt Gunnarsdotter blir det spännande att höra vilka samtal som uppstår när unga talanger delar fikabord med några av Mexikos internationellt mest kända gatukonstnärer.

Unga filmare från verksamheten Uncut i samma hus kommer även att delta i workshops med konstnärerna i Performing Pictures som gett upphov till konceptet "Moving murals". Detta är inledningen till projektets andra del – videoprojektioner som överlagrar muralmålningen med nya berättelser och konstnärliga uttryck. Muralmålningen blir en tom canvasduk där unga filmare får en chans att testa ett helt nytt koncept – rörliga väggmålningar – på sin egen bakgård.

Kom gärna och hälsa de mexikanska gästerna välkomna på måndag 27 november kl 17. Black Sheep bjuder på fika och bullar - se facebook-evenemanget.

I februari 2018 bjuder Filmregion Stockholm-Mälardalen in till en presentation av projektet på plats inom ramen för Smart Kreativ Stad med fokus på rörlig bild, digitala media, innovation och stadsutveckling i Stockholmsregionen 2015–2020.

Läs mer om Smart Kreativ Stad

Dela: