Hagalundsmodell tar plats på Vårsalongen

Kent Fernströms stora modell av Hagalund 1970 får stort utrymme i årets upplaga av den klassiska Vårsalongen på Liljevalchs. Chefen för konsthallen talar om modellen som ett av sina favoritverk.

Hagalundsmodellen visas av Liljevalchs-chef Mårten Castenfors. Från SVT Play.

HagalundsreportageKent Fernström är Solnabon och bibliotekarien som sedan länge är känd för sina ambitiösa modellbyggen av stadsdelen Hagalund i Solna. Den första stora modellen, som han byggt på och utvecklat i omgångar, var länge utan hemvist. Nu har den en permanent placering i Solna Hembygdsmuseum sedan 2012, där den kan beskådas av allmänheten under muséets öppettider.

Modellen på Vårsalongen är en ögonblicksbild av Hagalund under den stora omvandling som pågick 1970, då många gamla kåkar revs för att ge plats åt modernare bebyggelse. I Kvarteret Odin, som bevarades, ligge bland annat konstnären Olle Olsson Hagalunds hus, där han bodde hela sitt liv. Idag driver konstnärens dotter Olle Olsson Hagalundmuséet i samma hus.

Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs konsthall, har i veckan visat och berättat om bland annat Hagalundsmodellen i flera medier, och nämner den som en av sina favoriter i årets utställning. Se till exempel reportaget i Gomorron Sverige (cirka en minut in i klippet).

En annan av Fernströms Hagalundsmodeller finns på Solna Hembygdsmuseum.

Detalj av modellen på Liljevalchs. Från SVT Play.

Vårsalongen öppnar fredag 25 januari. Läs mer om utställningen på Liljevalchs webbplats.

Dela: