Finlands självständighetsdag

Uppmärksamma Finlands 99:e självständighetsdag den 6 december med en stämningsfull kväll på biblioteket i Solna C. Tänd minnesljus och smaka finska delikatesser. Ta del av musik, film och litteratur från Finland.

Tid och plats

Tisdag 6 december kl 17- ca 20.30, Biblioteket Solna C

Kl 17.30 Konsert: Erik Iivonen Trio

Kl 18.30 Filmvisning: Barnmorskan

Erik Iivonen Trio

Erik Iivonen trio bjuder på en stämningsfull konsert med en bred finsk repertoar med finsk tango, folk- och schlagermusik. Medverkande: Erik Iivonen, dragspel. Hannele Iivonen, sång, kantele och piano. Max Åhman, gitarr.

Erik Iivonen och Max Åhman är pedagoger vid Kulturskolan i Stockholm och populära frilansmusiker. Hannele Iivonen arbetar vid Finska församlingen och har gjort mycket uppmärksammat arbete med barn o ungdom där.

Barnmorskan

Barnmorskan är en verklighetsbaserad berättelse om omöjlig kärlek mellan en finsk kvinna och en tysk soldat under Lapplandskriget. Filmen är baserad på Katja Kettus belönade och omtalade roman med samma namn.

Det är 1944, och kriget härjar i Finland. Barnmorskan Helena bor i finska Petsamo och längtar bort från den lilla byn och de vidskepliga människorna. Hennes räddning kommer klädd i en grå uniform. Från den sekunden Helena ser den unge tyskfinske SS-officeren Johannes är en sak klar- hon älskar honom. Helena tar ett jobb på ett krigsfångeläger i Titovka bara för att vara nära Johannes. För Johannes är hon en naturkraft, inte den skelögda barnmorskan som alla andra ser. Men kriget finns inte endast omkring dem utan också inom dem. Åren i militären har lämnat djupa sår i Johannes, och mardrömmar från förr håller honom vaken om nätterna. Mitt i all förstörelse återstår en fråga – vad är de beredda att göra för kärleken?

Barnmorskan är en stark skildring av krigstiden, men framför allt är det en passionerad berättelse om kärlek som helar och förenar två människor när världen går sönder.

Dela: