En viktig pusselbit faller på plats i Filmstaden

Under tisdagsförmiddagen samlades ett hundratjugotal personer i Filmstaden i Råsunda för att bevittna avtäckningen av Peter Lindes skulptur Teatervagnen. Skulpturen är en hyllning till en sann legend inom Filmstaden: Ingmar Bergman. Avtäckningen följdes av en lunch med stjärnglans då några av Bergmans närmsta samarbetare beskrev vardagen i drömfabriken Filmstaden.


Fotograf: Solna stad

Många var de som tagit sig till Filmstaden i Råsunda på den soliga tisdagsförmiddagen för att bevittna avtäckningen av Peter Lindes bronsskulptur Teatervagnen. Bronsskulpturen som är en hyllning till filmstadsikonen Ingmar Bergman är inspirerad av hans storfilm Det sjunde inseglet och symboliserar livet i sin cirkel. Skulptören, Peter Linde, beskriver att bronsskulpturen kommer att ge bostadsområdet en själ och vara en viktig pusselbit som faller på plats i Filmstaden.

- En bronsstaty håller i över 5000 år, så även när bostadsområdet är borta kommer statyn stå kvar, skrattar skulptören.

Tanken bakom bronsstatyn Teatervagnen är att den ska väcka nyfikenhet och locka nya människor till platsen, och därigenom bevara och utveckla Filmstadens kulturhistoria. För Kjerstin Forsberg, boende i området sedan nio år, var det en självklarhet att gå och se på avtäckningen och hon tror att skulpturen kommer att väcka nyfikenhet för bostadsområdet,

- Alla som kommer komma till Filmstaden kommer att se statyn, oavsett om man är kulturmänniska, biobesökare eller bara nyfiken, säger Kjerstin.

I samband med avtäckningen arrangerade Stiftelsen Filmstadens Kultur ett stjärnspäckat lunchsamtal med flera av Ingmar Bergmans närmaste samarbetare: Harriet Andersson, Gunnel Lindblom, Inga Landgré och Katinka Faragó, vilka beskrev vardagen i drömfabriken Filmstaden under 40- och 50-talet med mycket skratt och historier.


Fotograf: Solna stad

Dela: