Egil Malmsten har gått bort

Konstnären och solnaprofilen Egil Malmsten har gått bort. Han somnade in den 15 november, dagen före sin 95-årsdag.

Bilden är tagen på Egil Malmstens 90-årsdag, i konstnärens hem i Bergshamra med utsikt över Brunnsviken.

Egil föddes och bodde större delen av sitt liv i det hus som hans far, möbelsnickaren och professorn Carl Malmsten, lät bygga i södra Bergshamra. Egil har till stor del låtit huset vara en levande mötesplats, öppet både för utställningar, möten och studiecirklar.

Egil Malmsten var en välkänd solnaprofil som vid sidan av sitt konstnärskap också engagerade sig i fredsrörelsen och politiken. Han hade också ingående kunskaper om kulturmiljöerna i Bergshamra, något han frikostigt delade med sig av i olika sammanhang. Inte minst har hans guidade vandringar genom stadsdelens kulturmiljöer kommit många intresserade till del genom åren.

Som konstnär arbetade han främst i olja och akvarell. Verken kan vara både naturalistiska och rent abstrakta och finns representerade på Moderna Muséet och i både Stockholms stads och Solna stads samlingar. Han studerade vid Konstakademien i Stockholm 1942 till 1947.

På Bergshamra bibliotek har Egil ställt ut många gånger, ofta tillsammans med föreningen Bergshamrakonstnärerna. I biblioteket finns också offentliga verk av honom, som uppfördes 1997 då konstnären var 76 år gammal. Bergshamra bibliotek kommer ytterligare uppmärksamma Egil Malmsten under våren 2017.

Den som vill höra Egil Malmsten själv berätta om sig själv och sitt skapande, kan lyssna på det avsnitt av intervjuserien Samtal pågår som finns tillgängligt på Sveriges Radios webbplats:
Samtal pågår med Egil Malmsten, 13 augusti 2007

Solna stad äger flera verk av Egil Malmsten. Detta kan ses på plan 11 i Solna stadshus.

Dela: