Carinne Löfgren-Williams har gått bort

Konstnären och författaren Carinne Löfgren-Williams blev 88 år gammal. Många solnabor har tagit del av hennes kulturgärning, som i över ett halvt sekel hade sitt centrum i hemmet på Stocksundstorps gård. Vi minns Carinne med värme, som en färgstark personlighet som stod upp för konsten, andligheten och vikten av medmänsklighet.

Carinne Löfgren-Williams, foto Johanna Molvin

Carinne Löfgren-Williams var en kulturell mångsysslare. Efter studier i piano, fridans, indisk dans och pantomim, studerade hon konst vid Konsthögskolan i Stockholm för bland andra Peter Dahl och Bror Marklund. Från 70-talet var hon sedan verksam i flera konstnärliga discipliner med representation och utmärkelser såväl i Sverige som internationellt. Carinne var också Solna stads kulturstipendiat 1991.

Under sitt synnerligen aktiva liv hann Carinne också med att göra experimentteater samt verka som skulpturlärare och tidskriftsredaktör. Dessutom åtog hon sig samhälleliga engagemang som ordförande i Hem och Skola, kulturpolitiker i Solna och nämndeman i Svea Hovrätt.

Stocksundstorps gård, där Carinne bodde från 1960, var inte bara centrum för hennes kulturverksamhet med föreläsningar, skulpturutställningar, litterära salonger, musikaftnar, med mera. Det var också ett kulturhus i sin egen rätt, med anor från 1700-talets svenska kulturella blomstring och arvet från Sergel, Sophie Hagman, Bellman, Kraus, med flera. Carinne höll gården öppen och levande och gjorde en stor insats för att bevara och uppmärksamma denna relativt okända pärla i nationalstadsparken, med dess 300-åriga lindallé och bevarade inredningsdetaljer från Gustav III:s opera.

Carinne somnade in för gott på tisdagen den 1 augusti. Begravningen sker den 31 augusti. På söndag den 3 september fortsätter kulturverksamheten på Stocksundstorps gård. Då invigs en skulpturutställning i trädgården, och konstnärerna reflekterar över Carinnes gärning – för konsten, kulturen och livet.

Mer om och av Carinne

Bergshamra bibliotek samarbetade kontinuerligt med Carinne; i biblioteket kan man också se ett av hennes konstverk. Ett program med anledning av Carinnes bortgång genomförs här den 17 oktober kl 18. Detaljerat program annonseras inom kort.

Carinne Löfgren-Williams har uppmärksammats i olika medier genom åren. Nedan följer ett axplock länkar för den som vill veta mer om Carinne, och även höra henne själv.

Dela: