Arkivfilm från Solna anno 1965

På Solna stads YouTube-kanal kan man nu se en film från 1965 om bygget och invigningen av Solna Centrum och Solna stadshus. Filmen är i färg och cirka 15 minuter lång.

Filmens titel är lång och informativ: Solna bygger för framtid. En filmrapsodi från gamla och nya Solna och om det nya stadshusets tillkomst.

Solna stadshus byggs.En speakerröst guidar oss genom glimtar av Solnas kulturarv, från runstenar och historiska byggnader som Ulriksdals slott och Huvudsta gård, till den påbörjade rivningen av kåkarna i gamla Hagalund samt några bilder av Råsunda fotbollsstadion anno 1965. Tyngdpunkten ligger på bygget av nuvarande Solna stadshus samt invigningen av "nya" Solna Centrum 1965.

Youtube-filmen kan ses längst ner på denna sida, och i bättre kvalitet på Solna stads officiella YouTube-kanal . Där finns också fler filmer från staden.

Bildarkivet - en guldgruva för historieintresserade Solnabor

Filmen är en del av Solna stads bildarkiv som administreras och utvecklas av Eva-Karin Winblad på Solna stadsbibliotek. Eva-Karin har låtit överföra filmen till digitalt format från originalets 16mm filmrulle. Hon hoppas också hitta flera filmer som lämpar sig för publicering på YouTube framöver.

Den som är intresserad av Solnas historia har mycket att hämta i stadens bildarkiv. Gå till solna.se/bildarkivet och botanisera i historien!

http://www.youtube.com/watch?v=O1mL2Pn0KQY

Dela: