Årets novellpristagare utsedda

Vid en prisceremoni på biblioteket i Solna Centrum korades årets vinnare och hederspristagare i novelltävlingen för unga som pågått i Solna under hösten.

Novellprisfesten 2012De insända bidragen har bedömts i två åldersklasser, 12-15 och 16-20 år. I varje klass utsågs en vinnare och två hederspristagare.

Hedersgäst och prisutdelare på Novellprisfesten var i år författaren Douglas Foley, känd för sina romaner Shoo bre, Habib och Shoo mannen. Douglas läste också upp en av vinnarnovellerna, minglade med publiken och talade om sitt författarskap.

Novellprisfesten 2012

Ungdomsbibliotekarierna på Solna stadsbibliotek och Solna gymnasiums bibliotek - Sara Lafolie, Marcus Karlsson och Karin Tegréus - har arrangerat tävlingen och även ingått i den jurygrupp som bedömt novellerna (bilden).

Pristagare och motiveringar

Viktoria Silfverplatz, Inez Sundsten och Raffaella Lindström Cigna.

Kategorin 12-15 år

Vinnare! Brutna löften dödar av Inez Sundsten

Novellen har allt en bra berättelse behöver; intressant början, stegrad spänning och ett dramatiskt slut. Berättaren växlar skickligt mellan realism och fantasy, allt med en egen stark röst och levande dialoger.

Hederspris! Den lilla ängeln av Viktoria Silfverplatz

En välskriven, genomtänkt berättelse med vackert språk. En novell full av kärlek och empati vid död och sorg. På ett vemodigt och vackert sätt öppnar novellen upp för tankar kring det outtalade i relationer.

Hederspris! Pojken av stål av Raffaella Lindström Cigna

En stark berättelse om en ung människas liv som bjuder in till eftertanke och reflektion. Språket är poetiskt och karaktärens inre beskrivs på ett inkännande sätt. Det inre blir det yttre och det yttre blir det inre och det ger berättelsen en spännande tvetydighet.

Kategorin 16-20 år

Veronica Eriksson, Henrik Nilsson och Roni Ciftci.

Vinnare! Lämnad till att dö av Henrik Nilsson

Novellen har en fängslande början som väcker nyfikenhet och ett slut som väcker frågor. Författaren lyckas från början till slut hålla läsaren i ett fast grepp. Med detaljrikedom och trovärdighet skildras miljöer och huvudpersonens fysiska och känslomässiga kamp på ett igenkännande sätt.

Hederspristagare! Hatthistorier av Veronica Eriksson

Med ett annorlunda grepp skriver författaren en novell som ifrågasätter samhället vi lever i. Novellen visar hur språket och berättande kan bära upp en historia. Och hur det lekfullt korta kan komma till sin rätt.

Hederspristagare! Sagan om Arima av Roni Ciftci

Spännande fantasy där verklighet och fiktion går in i varandra. Med ett språk som andas gamla tiders sagor broderar berättaren fram intressanta förväxlingar. Inget är som det verkar och äventyret får ett öppet slut som också väcker fantasin.

Mingel i pausen.

Det var ju ändå fredagkväll...

Douglas Foley läste upp en av vinnarnovellerna.

En av vinnarna läser upp sin novell.

Inez med sina priser.

Dela: