2017 års kulturstipendier delades ut på nationaldagen

2017 års kulturstipendier från Solna stad föräras tre personer som utmärkt sig inom litteratur, konst respektive teater: Sanna Samuelsson, Lisa Trogen Devgun och Marit Lundström. En hedersutmärkelse delades också ut till musikern Ahmadu Jah. Stipendierna delades ut under nationaldagsfirandet i Hagaparken.

Ahmadu Jah, Sanna Samuelsson, Lisa Trogen Devgun och Marit Lundström är 2017 års kulturstipendiater.

Sanna Samuelsson

Journalist och redaktör

Sanna Samuelsson är frilansjournalist och nuvarande chefredaktör för kulturtidskriften Bang. Sanna Samuelsson arbetar även konstnärligt med text och ljud i en gränsöverskridande praktik. Sanna Samuelsson är född 1987 bosatt i Solna sedan 2010.

Arbetsstipendiet söks för möjligheten att skriva en essäistisk biografi över musikern och låtskrivaren Kai Gullmar (1905-1982) och därmed fylla ett hål i svensk musik- och queerhistoria. Kai Gullmar var en relativt öppen lesbisk, queer och gränsöverskridande artist och låtskrivare i 1930-,40-, och 50-talets Sverige, under en tid när homosexualitet var förbjudet enligt lag. I år är det 35 år sedan Kai Gullmar begravdes på Norra begravningsplatsen i Solna.

Juryns motivering

Årets kulturstipendium i litteratur tilldelas Sanna Samuelsson för hennes angelägna arbete som särskilt belyser konstnärer, kvinnor, queer- och transpersoner utifrån ett omfattande engagemang för ett jämlikt samhälle. Juryn stödjer Samuelssons idé om en biografi som gestaltar modet hos en historiskt banbrytande person vars samlade gärningar och betydelse ännu inte finns dokumenterade - en biografi som kan komma vidga, förändra och förvalta svensk musik- och queerhistoria för alltid.

Lisa Trogen Devgun

Konstnär

Lisa Trogen Devgun är konstnär med en kandidatexamen i Konst på Konstfack i Stockholm. Hon har medverkat i ett flertal uppmärksammade utställningar. Hennes skulpturer och installationer ställer ofta betraktaren inför frågor om estetiska värden genom att ge material som ofta förknippas som oönskade i stadsmiljön en ny betydelse. Lisa Trogen Devgun är född 1984 i Solna, bosatt i Farsta.

Arbetsstipendiet söks för att undersöka möjligheter till samverkan inom arkitektur och hållbarhet för att kunna verka konstnärligt och storskaligt i Bagartorp som offentligt rum.

Juryns motivering

Årets kulturstipendium i konst tilldelas Lisa Trogen Devgun för en orädd och öppen blick som uppmanar till nyfikenhet och intresse för vardagens material och platser. Lisa Trogen Devgun har i sitt konstnärskap präglats av sin uppväxt i Bagartorpsringen. Juryn stödjer konstnärens riktning där barndomens upplevelser återvänder till platsen i en konstnärlig gestaltning – en cirkulär rörelse som även kan sägas känneteckna stadsdelen i fråga.

Marit Lundström

Verksamhetsledare för Teater i Haga

Kulturföreningen Teater i Haga grundades 2000 och är erkända för sin välbesökta och kritikerrosade sommarteater i slottsgrunden i Hagaparken. På senare år har de, utöver ett längre verksamhetsuppehåll, även turnerat med föreställningen "Vem ska trösta knyttet" efter Tove Janssons bok t ex på Berwaldhallen och i Silvertältet i Koppartälten under 2014-2016. Teater i Haga verkar i en unik kulturmiljö och Marit Lundströms starka ideella engagemang som verksamhetsledare fyller en viktig roll i Solnas kulturliv. Marit Lundström är född 1965, bosatt i Stockholm.

Det sökta stipendiet ges för att Marit Lundström ska kunna utveckla Teater i Hagas verksamhet långsiktigt och med Hagaparken och slottsgrunden som spelplats.

Juryns motivering

Solna stads kulturstipendium scenkonst tilldelas en av eldsjälarna i Teater i Haga, Marit Lundström. Genom sitt gränslösa och inspirerande engagemang för barnkultur ger Marit både små och stora unika möjligheter att ta del av sann teatermagi i en av Solnas och hela världens vackraste parker. Med hjälp av stipendiet vill Marit skapa en bättre grund för ett fortsatt livskraftigt Teater i Haga.

HEDERSUTMÄRKELSE

Ahmadu Jah

Musiker, slagverkare, kompositör och orkesterledare.

Ahmadu Jah kom till Sverige 1963 för att studera till civilingenjör vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Väl där blev han snart involverad i musiklivet och en välkänd profil i Solna och Hagalund. Han har spelat congas och slagverk i flera olika sammanhang, till exempel med Cornelis Vreeswijk, Bernt Egerbladh, Abba och Bob Marley. Ahmadu Jah är född 1936 i Sierra Leone, inskriven på sjukhem i Stockholm, dessförinnan bosatt i Solna.

Juryns motivering

Ahmadu Jah tilldelas Solna stads hedersutmärkelse för sitt musikaliska livsverk och omfattande musikpedagogiska verksamhet. En fantastisk musiker och en föregångare i sitt gränsöverskridande arbete med att förmedla musik och kulturupplevelser till barn och unga. En sann barnens vän.

Med huvudet ovan molnen men med fötterna på jorden har Ahmadu Jah genom rytmer visat på musikens förenande kraft för alla generationer.

Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande, delade ut stipendierna på nationaldagsscenen.

Många tusen åskådare hyllade kulturstipendiaterna i Hagaparken.

Dela: