Nyheter - Kultur & bibliotek

Kjerstin Dellert tilldelas Kulturarvsmedalj av Kungl. Patriotiska Sällskapet

11 december 2017

Kjerstin Dellert tog sig an restaureringen och återuppväckandet av Ulriksdals slottsteater Confidencen 1976, under sina sista år som operasångerska på Operan i Stockholm. Sedan dess har Confidencen, Sveriges äldsta rokokoteater, blivit en levande scen under Dellerts ledning. För detta förärades hon nyligen Kungl. Patriotiska Sällskapets medalj för bevarande av svenskt kulturarv.

Nytt år i nya lokaler för kulturskolan

11 december 2017

Under årets sista veckor går en del av flyttlasset från kulturskolans hus på Storgatan till nyrenoverade och anpassade lokaler i Parkskolan (tidigare Fridhemsskolan). Samtidigt kan befintliga elever börja anmäla sig till vårens kurser, medan nya elever kan anmäla sig först från 2 januari.

Novellprisfesten 2017

23 november 2017

Äntligen är det dags för finalkväll! Torsdag 30 november koras vinnarna i höstens novelltävling, och författaren Sara Lövestam är inbjuden för att berätta om sitt skrivande. Dessutom blir det mingel och boksläpp för novellsamlingen med de vinnande bidragen.

RÅMATERIAL ger konstnärligt utrymme till unga

24 november 2017

Råmaterial startades under 2017 som en ny satsning tillsammans med Black Sheeps övriga verksamheter för ungkultur. Med avgiftsfri tillgång till ateljé, fotostudio, samt viss utrustning och handledning, har man utökat unga kreatörers möjligheter att uttrycka sig konstnärligt. De första utställningarna har nu visats, bland annat i samarbete med konstutbildningen på Gerlesborgsskolan.

Mexikanska gatukonstnärer uppför muralmålning i Hagalund

23 november 2017

Måndag 27 november startar projektet Moving Murals Hagalund. Då börjar konstnärskollektivet LaPiztola sätta färg på en mörk och öde plats med samtida konstnärliga uttryck. Projektet som drivs av Filmregion Stockholm-Mälardalen består av två delar i konstnärlig samverkan – gatukonst i form av en muralmålning och rörlig bild i form av videoprojektioner i stadsrummet.

Julkalabaliken är här igen!

20 november 2017

Solna kulturskolas stora föreställning Julkalabalik är i Solna ett tecken på att julsäsongen närmar sig. Fredag 24 november är det återigen dags för kulturskolans elever och pedagoger att sammanstråla i en sprakande föreställning med dans, musik, bild, sång, teater... Ja, en härlig show helt enkelt.

Solnas Bokmässa

24 oktober 2017

Varmt välkommen till Solnas bokmässa den 11 november kl 12-16 i Solna centrums bibliotek. I år flyttar bokmässan in på biblioteket, istället för att vara ute i centrum som tidigare år! Ta del av kulturaktiviteter för både barn och vuxna, träffa författare och fynda från utförsäljningen av böcker!

7-åring från Solna vinnare i filmfestival

23 oktober 2017

När filmfestivalen STOCKmotion avgjordes nyligen, fick 7-årige Richard Bjurström ett hedersomnämnande i klassen Lättvikt 1 för sin film Drakskogen. Filmen kommer nu att visas på olika filmfestivaler utomlands.

Solnas ungdomsverksamhet bakom flera festivalfilmer

12 oktober 2017

UnCUT - Ung Filmproduktion stöttar unga som vill göra film, genom handledning, kontaktnät och inte minst utlåning av professionell filmutrustning. I helgen går filmfestivalen STOCKmotion av stapeln, och flera filmer i tungviktsklassen är producerade med stöd av UnCUT.

Solnas integrationsprojekt uppmärksammas på Bokmässan

28 september 2017

Kultur- och fritidskommunalrådet Peter Edholm och bibliotekarien Anna Wieselberg är inbjudna till Bokmässan i Göteborg för att berätta om Solna stadsbiblioteks projekt "Låna en solnabo". Projektet går ut på att möjliggöra träffar mellan nyanlända solnabor med etablerade som vill dela med sig av sin stad och sig själva. Peter Edholm har själv varit en av många som blivit utlånade.

"Flykten" med Ahmad Khan

5 september 2017

Ahmad Khan Mahmoodzada är barnskådespelaren från den internationella succéfilmen Flyga Drake. Filminspelningen ledde till kontroverser i landet och gjorde att Ahmad var tvungen att fly Afghanistan. Han hamnade i Dalarna, och nu kommer han till biblioteket i Solna centrum och berättar sin historia.

Förnyad samverkan med Confidencen

31 augusti 2017

Solna stad och och Stiftelsen Ulriksdals slottsteater, känd som Confidencen, har förnyat sin överenskommelse om att tillgängliggöra Confidencen för Solnas barn och unga med särskild prioritering av nyanlända ungdomar utifrån kultur- och fritidsnämndens prioriterade mål.

Återigen MERÖPPET på Bergshamra bibliotek

30 augusti 2017

Efter ett uppehåll över sommaren blir det från 1 september återigen möjligt att besöka biblioteket i Bergshamra utanför de bemannade öppettiderna för alla som ansluter sig till MERÖPPET-systemet.

Utställning på biblioteket i Raoul Wallenbergs anda

29 augusti 2017

I samband med Raoul Wallenbergs dag 27 augusti bjöd biblioteket i Solna centrum in till målarverkstad och workshop. Resultatet är en utställning på temat "Mod", som invigdes av kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Edholm.

Suomi Finland 100

4 september 2017

Finland firar 100 år av självständighet under 2017 och det uppmärksammar vi såklart även i Solna! Redan i augusti gick startskottet för firandet som pågår ändå fram till självständighetsdagen 6 december.

Gå till sida: 1 (denna sida) , 2 , 3 , 4 , 5 , , 16 , Nästa

Filtrera nyheter