Parkprat

Skolelever från Solna har i höst haft möjligheten att upptäcka Nationalstadsparken på ett nytt sätt. 150 elever från olika skolor i Solna har redan deltagit i projektet som fortsätter nästa år. Under sina workshops i Hagaparken har de först fått göra ateljébesök hos konstnärer, gå på museum eller träffa en arborist. Därefter har eleverna skrivit ett eget manus som officiella guider för Nationalstadsparken.


"Det som är unikt med Parkprat är att vi låter ungdomar berätta om vad de ser och vad de upplever i parken. Det är deras perspektiv som är det viktiga och som ska ligga till grund för en audioguide som alla ska kunna ladda ner." säger Maja Magnusson, som nu arbetar med Parkprat som kulturpedagogisk utvecklare i Solna. "För många elever är det här första eller andra besöket i Hagaparken, trots att många bor nära. Parkprat är även ett sätt att stärka ungdomarnas självförtroende. Eleverna blir själva "experter", och de blir trygga i att berätta för andra och tolka vad de ser."

Utöver att ta fram en audioguide som släpps i vår, blir det offentliga visningar som skolelever håller i. Redan 25 november är det dags för elever i årskurs 7 på Råsundaskolan att hålla i en öppen visning för allmänheten. Den guidade visningen startar kl 13.30 framför Koppartälten och tar ca 1,5 timme. Ta på varma kläder och upplev parken med en 13-årings ögon!

Bakom Parkprat står kultur- och fritidsförvaltningen i Solna som fått del av länsstyrelsens utvecklingsanslag för Nationalstadsparken. Parkprat är också ett samarbete med Wanås Konst som har utvecklat projektet Konstprat vars metod och erfarenheter Parkprat bygger vidare på.

Dela: