Vinter i Solna

Klassiska vinteraktiviteter som att åka skridskor, bygga snögubbar och åka pulka kräver inget mer än vinterväder och vinterkläder. Men naturisarna är mycket osäkra. För stadens unga har vi också säkrat upp med annat om vädret skulle svika.

Flicka i snö

På stadens fritidsanläggningar finns det alltid något att göra, kompisar att umgås med och trygga vuxna. För dig som är 10–12 år finns fritidsklubbar med öppen verksamhet. För tonåringar finns kvartersgårdar och fritidsgårdar i alla stadsdelar, flera med utökat öppethållande på lovet. Ett annat inomhusalternativ är en dag i simbassängen – Vasalundshallen håller öppet på jullovet som vanligt.

Äldre ungdomar är också välkomna till Solna Ungdomscafé i centrala Solna och Frösunda Ungdomscafé, som ligger bakom ishallarna i Ritorp. Öppettider, adresser och tips på fler aktiviteter under julledigheten hittar du på solna.se/jullov.

Utflykter på isarna

En vacker vinterdag är både Råstasjön och Brunnsviken populära utflyktsmål, där såväl skridskoåkare som skidåkare och flanörer kan ha glädje av de stora öppna ytorna. Naturisarna är underbara, men också nyckfulla. Isens tjocklek varierar under säsongen, och dess egenskaper påverkas mycket av temperatur, luftfuktighet och vind. Naturisarna är mycket osäkra när det växlar mellan minus- och plusgrader.

Staden har som ambition att ploga banor på sjöarna inför helgerna under perioden mellan nyår och sportlov, men vissa veckor är det inte möjligt.Senaste nytt om planerade och genomförda plogningar hittar du på solna.se/naturisar.

Allmänhetens åkning

Det finns tre isbanor för allmänhetens åkning i Solna. På Ulriksdals IP används både utebanan och en av ishallarna i olika perioder. På Bergshamra IP är bandyplanen tillgänglig för allmänheten vissa tider. Familjeisbanan på Huvudstafältet brukar få is efter nyår och är upplyst till kl 22.00 veckans alla dagar. I Järvastaden gör man också en isbana på basketplanen som ligger intill Mulle Meckparken.

Vilken vecka som allmänhetens åkning kommer igång på de olika utomhusbanorna varierar något, bland annat beroende på hur varmt det är i början av vintern. Uppdaterad information om isbanorna hittar du på solna.se/istider.

Pulkabackar i Solna

En vinter är inte komplett utan en dag i pulkabacken. Solna har många bra pulkabackar. En av de mest använda ligger i Skytteholmsparken, mellan Skytteholmsskolan och Huvudstagatan. I Bergshamra finns en lång och bra pulkabacke bredvid vattentornet. Förmindre vågade turer i Bergshamra fungerar bergshamrabacken bra.Hagaparken är också ett populärt utflyktsmål för pulkaåkare, inte minst för barnfamiljer.

Sluttningen ner mot pelousen, den stora ängen nedanför Koppartälten, fungerar utmärkt. Mindre pulkabackar kan man hitta på många ställen runt om i Solna, ofta i anslutning till lekplatser och parklekar. Leta gärna upp era egna smultronställen! Var alltid uppmärksam på dolda stenar och rötter med mera och använd hjälm.

Julgransinsamling i Solna

Precis som tidigare år organiserar Solna stad insamling av granar på Solnaplan. Den 10-11 januari kl. 12-16 kan du byta ut din barrande vän mot en fruktpåse. Insamlingen sker på Solnaplan, Solna centrum (vid bussarna). De insamlade granarna kommer att flisas på plats. Lions Club Solna finns på plats och bjuder på kaffe.

Det finns även insamlingsplatser i Bergshamra, på Björnstigen 137, och i Agnesberg på Tunvägen 11, vid vändplanen. Där kan du lämna din gran på en skyltad plats redan från fredag eftermiddag 9:e januari och fram till klockan 15 på söndagen, då alla granar hämtas. Platserna är inte bemannade så där får du tyvärr ingen frukt i utbyte mot granen.

Dela: