Upprustning av idrottsplats en framgångsfaktor

Idrottsytorna på Bergshamra IP ligger färdiga sedan en tid tillbaka. De positiva effekterna för skolor, allmänhet, fritidsverksamheter och föreningar börjar redan märkas.

De nylagda tennisbanorna och 7-mannaplanen på Bergshamra IP:s övre del.

Tidigare i höst färdigställdes 7-mannaplanen med uppvärmt konstgräs på övre delen av Bergshamra IP. Strax dessförinnan blev de två tennisbanorna klara, och redan 2008 togs nedre delen av idrottsplatsen i bruk för amerikansk fotboll, fotboll, bandy och friidrott. En VM-match i bandy mellan Sverige och Norge har också hunnit spelas här i samband med den officiella invigningen.

Lise-Lotte Berthrand och Anders Ekegren vid nyisen som svettas i höstvärmen.

Lise-Lotte Berthrand och Anders Ekegren, ordföranden i kultur- och fritidsnämnden respektive stadsbyggnadsnämnden, uttrycker stor tillfredsställelse över de förbättrade förutsättningarna. "Det är ju faktiskt hela fem idrotter som fått helt nya möjligheter att växa i Bergshamra", säger Anders Ekegren. "Det är speciellt glädjande eftersom idrotten i stadsdelen har haft en liten svacka på senare år. Nu lär det bli bättre."

Och faktum är att det redan har blivit bättre. Solna Chiefs har noterat ett ökande intresse för amerikansk fotboll, inte minst bland yngre spelare, vilket man tror har en hel del att göra med den nya planen. AIK Bandy startade redan förra säsongen en bandyskola på helgerna, som snabbt lockade ett femtiotal unga spelare i olika åldrar. Här har Solna Friidrott äntligen fått riktiga löparbanor med mera för sin utomhusträning, och ett flertal fotbollsklubbar har fått ett efterlängtat tillskott på tränings- och matchtider. Klubbar utanför Solna börjar också höra av sig om möjligheten att få träna på Bergshamra IP.

Skolor, fritidsverksamheter och allmänhet utnyttjar idrottsplatsen allt mer

"Inte bara skolor, utan också fritidsanläggningarna i området har glädje av idrottsplatsen", berättar Lise-Lotte Berthrand. "Bergshamraparken och Q-lans fritidsgård har fått ännu en möjlighet att erbjuda fysisk aktivitet i verksamheten, vilket man gärna utnyttjar."

Anders WestmanAnders Westman från driftsentreprenören Bergshamra Sportcenter AB, berättar också vilket lyft spontanidrottandet har fått: "Jag trodde knappt mina ögon när det vällde in 50-60 studenter som tagit reda på när planen är ledig och drog ihop en spontan fotbollsturnering", säger han. "På löparbanorna promeneras det på kvällstid och några tränar regelbundet inför ett kommande maratonlopp i USA. Nu kommer också allmänhetens åkning igång med ett antal timmar per vecka."

Isen väntar på kallare väder

Bandymål i väntan på vintersäsongen.Redan före sportlovet började man frysa isbanan, men den kan inte användas fullt ut förrän medeltemperaturen sjunkit mer. "Vi kan använda den för träningar på kvällstid som det är nu", säger Anders Westman som också är aktiv i AIK Bandy, "men på dagarna är isen väldigt mjuk och svettas ordentligt. Ett tag framöver är det vädret som avgör vilka dagar isen kan användas maximalt."

Dela: