Tre Solnafäktare till Youth Olympic Camp

En Garde Fäktförening Solna har sina lokaler i gamla Hagalundsskolan och har snabbt nått betydande framgångar. Samarbetet med Solna Gymnasium är en av framgångsfaktorerna, och nästa år utökas antalet platser.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har lanserat ett "Utmanarprogram" för unga idrottare i de olympiska idrotterna. Under början av hösten har det genomförts bland annat uttagningsläger i Svenska Fäktförbundets regi.

Bland de sju svenska florettfäktare som valts ut att åka på Youth Olympic Camp (YOC) 25-27 oktober på Bosön finns hela tre fäktare från En Garde Fäktförening Solna (EGF); Elis Wickman, Harriet Rundquist och Christoffer Ejemyr. Elis Wickman går andra året på "Fäktgymnasiet" på Solna Gymnasium.

Under YOC så kommer SOK att göra ytterligare tester och selektion av de unga idrottarna. Syftet med YOC är att deltagarna skall få Olympisk närhet och inspiration till satsning genom att samverka med likasinnade aktiva och ledare från egna och andra idrotter. Målet med Utmanarprojektet är att de aktiva som inbjuds att delta skall kunna kvalificera sig till SOKs Topp- & Talang-program senast 2016 och vara potentiella OS-medaljmedaljörer år 2020.

- Att tre fäktare från EGF har kvalificerat sig till YOC är ett bevis på att vår förening bedriver en verksamhet med hög kvalitet och att vi har en fäktsal jämte lokaler för styrketräning, etc. som fungerar för att fostra fäktare som har chansen att nå europa- och världstopp, säger Tomasz Goral, huvudtränare på En Garde Fäktförening Solna.

- En nyckel inför framtiden är vårt goda samarbete med Solna Gymnasium. Detta läsår har vi tre fäktare som går fäktgymnasiet. Till nästa år har vi fem gymnasieplatser reserverade för fäktare och jag tror att det kommer att bli konkurrens om dessa, avslutar Tomasz Goral.

En bild från invigningen av En Gardes lokaler i gamla Hagalundsskolans aula i september 2011.

Dela: