Hundratals ungdomar seglade med Constantia

Stiftelsen Solnaskutan driver en verksamhet utöver det vanliga. Återigen gav sig hundratals barn och ungdomar i Solna ut på havet i ett riktigt segelfartyg från förr, på expeditioner med fokus på kreativt lärande och sjömanskap.

Det historiska skeppet Constantia ägs och drivs av Stiftelsen Solnaskutan. Det huvudsakliga syftet med verksamheten är att ge barn och ungdomar möjlighet att komma ut på sjön i ett riktigt segelfartyg från förr. En rörelse som sker med fokus på kreativt och effektivt lärande i sjömanskap.

Solnaskutan redogjorde för en mycket aktiv och händelserik säsong förra året. Ungefär 550 barn och ungdomar seglade med Constantia under 133 seglardagar med ungefär 4400 avklarade sjömil. Av dessa var tio hela skoklasser, de flesta på tredagarstur.

Liksom föregående år svarade Föreningen Constantia för genomförandet av årets traditionella långsegling. En seglats som innehåller många olika sorters seglingsevenemang och tävlingar längs vägen. Resan började i Oxelösund och skeppet togs långt ut på Östersjön innan det var dags att åka hem igen. Totalt resulterade expeditionen i 74 dagars långsegling.

Ungdomsverksamheten upptar omkring 85% av all seglad tid. Den tid som finns över lämnar utrymme för bokningar för privata sällskap och företag. Någon gång per år har man också Öppet skepp, då allmänheten kan komma och inspektera skeppet vid bryggan vid Huvudsta strand.

Dela: