Northside Bulls kvar i amerikanska fotbollens Superserie

Solnas amerikanska fotbollsspelare har gjort sig hemmastadda på Bergshamra IP. Efter en spännande säsongsavslutning ser man nu fram emot 2010.

Solna Chiefs och Northside Bulls har spelat klart för i år - laddar nu om inför 2010 års säsong

Solna Chiefs och systerklubben Northside Bulls har gjort sig hemmastadda på Bergshamra IP med dess nya konstgräs. Här tränar klubbens medlemmar i alla åldrar - i skrivande stund är den yngste nio år - och en liten men stadig publik bevistar hemmamatcherna. Nu, mot slutet av september, är serierna avslutade för alla åldersgrupper, och klubbarnas sammanlagt fem lag kan summera säsongen.

Solna Chiefs-träning på Bergshamra IP en septemberkväll 2009

Avgörande kvalmatch på Bergshamra IP avslutade säsongen

Andreas Appelgren, lineback i Northside BullsAndreas Appelgren (bilden) är line back i Northside Bulls seniorlag, och därmed en av dem som tillbringar mycket tid på Bergshamra IP:s konstgräs. Inför säsongens sista match, ett bottenkval mot Kristianstad, sammanfattade han ändå årets laginsats i ganska positiva ordalag.

- Förra året var det första för oss i Superserien. Då kom vi sist och vann bara en match. I år är vi i och för sig sist igen, men det har varit ett mycket bättre år. Vi har vunnit två matcher, och har anpassat oss bättre till den högsta ligan. Flera av våra spelare är med i landslaget, och vi har en bra trupp att bygga vidare på. Så nästa år, då jäklar! Men först har vi som sagt kvalmatchen mot Kristianstad, och den SKA vi bara vinna.

Kvalmatchen, som spelades på Bergshamra IP i mitten av september, vanns också av solnalaget med 36-11, och nu ser man alltså fram emot en ännu bättre säsong i högsta serien 2010.

En Kristianstad-spelare tacklas av planen av en Bulls-försvarare i säsongens sista match.

Fotnot: vad skiljer Solna Chiefs och Northside Bulls?

Spelarunderlaget är magert på de flesta orter när det gäller amerikansk fotboll, som inte är någon stor sport i Sverige. Detta leder ibland till samarbeten mellan kommuner och föreningar, vilket i Solnas fall leder till viss namnförvirring. Så här ligger det till:

Northside Bulls har kommit till som ett samarbete mellan Solna Chiefs och Täby Flyers, som samlar upp de äldre spelarna från respektive förening. Upp till 15 års ålder spelar man enbart i sin hemmaförening. Northside Bulls tar sedan hand om U17-, U19- och seniorlaget. Ibland ses därför också prefixet STU (Solna Täby United) i samband med klubbnamnet.

Dela: