Kylsystemet töms för att hitta läckan på Bergshamra IP

En läcka i kylsystemet upptäcktes när isbanan skulle anläggas på Bergshamra IP inför vintersäsongen. Sedan dess har intensiv felsökning pågått. Både specialtränade hundar och tekniska instrument har använts i försöken att lokalisera läckan. Nu tömmer man hela systemet på vätska för att underlätta felsökningen.

Kylsystemet består av ett rörsystem som är mer än en mil långt. Rören ligger med sex centimeters avstånd från varandra, inbäddade i ett sandlager under konstgräset. Det gör att en läcka som uppstår är mycket svår att lokalisera exakt.

- Ett vanligt sätt är att leta efter läckan är att trycka in gas i rörsystemet för att sedan leta upp platsen där gasen tränger sig upp genom marken. Men på vägen upp genom sanden och konstgräset kan gasen spridas ut. Därför är det inte säkert att läckan är precis på det ställe som man får utslag, oavsett om det är en hund eller ett mätinstrument som används. Vi har öppnat på flera ställen redan men har alltså inte hittat rätt ännu, meddelar Kennet Siverling som är idrottsplatsansvarig i Solna stad.

Staden fortsätter sina ansträngningar i samarbete med driftentreprenören Bergshamra Sportcenter AB för att kunna förse även norra Solna med en frusen isbana så snart som möjligt. Ett tomt rörsystem ökar chanserna att hitta läckan, men det är fortfarande svårt. Det är omöjligt att tömma systemet till hundra procent, och det kvarvarande vattnet kan hindra gasens effekt.

Konstgräsmattan har öppnats på flera ställen i jakten på läckan.

Ulriksdals IP är öppet för allmänheten

Tills vidare får solnaaborna hålla till godo med de konstfrusna banorna på Ulriksdals IP. Där kan allmänheten åka skridskor både vardag och helg sedan några veckor tillbaka. Öppettiderna finns på sidan Skridskoåkning och skridskoskolor.

Dela: