Idrottshistorisk utställning invigd på biblioteket

På torsdagen invigdes utställningen 100 år av idrott i Solna i Vingen på biblioteket i Solna C. Både världsmästare och förbundskaptener med solnaanknytning var på plats under vernissagen.

Utställningen är producerad av Urban Dahlberg, som nyligen också fick kulturmiljöpris för sitt arbete med AIK:s historia under många år. Att producera en utställning om hela stadens 100-åriga idrottshistoria var ett uppdrag han inte kunde tacka nej till, som han berättade i sitt invigningstal.

Det bästa genom 100 år

Av naturliga skäl kan inte allt få plats i en utställning på cirka 60 kvadratmeter. Fokus ligger därför på det bästa som Solna presterat, från SM-nivå och uppåt, dock med några avstickare till bredden i ungdomsidrotten och Solna stad som pionjär i anläggningsfrågor från början av seklet (Råsunda) till idag (Friends Arena).

Utsällningen visas under bibliotekets ordinarie öppettider och pågår till den 22 september.

Vernissage, 100 år av idrott i Solna
Urban Dahlberg mottar en bok om Solskensolympiaden 1912 av kultur- och fritidsförvaltningens chef Roger Markdalen som tack för sitt arbete med utställningen.

Vernissage, 100 år av idrott i Solna
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Marianne Damström Gereben invigningstalade.

Vernissage, 100 år av idrott i Solna
Hockeylegendaren Bert-Ola Nordlander berättade lite anekdoter från sina många år i AIK och landslaget. Här vid sin egen spelartröja från när det begav sig.

Vernissage, 100 år av idrott i Solna
Tidigare förbundskaptenerna Björn Sveen (friidrott) och Rolf "Wofflan" Nilsson (basket) framför ett collage där de figurerar tillsammans med Lennart Johansson och Anders "Ankan" Parmström.

Vernissage, 100 år av idrott i Solna
Rekvisita passande för en idrottsutställning.

Vernissage, 100 år av idrott i Solna
VM 1958 är såklart med på en stor bild, som Solnas kanske största idrottshistoriska minne - hittills...

Dela: