Historisk dubbel till AIK

Revanchsugna IFK Göteborg kunde inte stå emot trycket på Råsunda. Med segersiffrorna 2-0 kunde svenska mästarna AIK säkra segern även i Svenska Cupen inför drygt 24.000 åskådare.

AIK mästare i Svenska Cupen 2009.

AIK hade spelövertag från början i första halvlek, som dock slutade mållöst. I andra fortsatte dominansen från solnaklubben, och efter 72 minuter kan Ivan Obolo sätta ledningsmålet på en frisparksretur. Göteborgarna gjorde vad de kunde för att sätta press på de svartgula, men kändes aldrig särskilt farliga. Efter 90 minuters spel står det fortfarande 1-0 till hemmalaget, men i tredje tilläggsminuten sätter Flavio 2-0 och avgör definitivt matchen. Minuten senare blåses matchen av, och den historiska dubbeln är ett faktum.

Bojan Djordic personifierar kanske mest av alla AIK:s vinnarmentalitet under säsongen.

Efterlängtad trofé för en klubb med guldkantad historia

Under cupfinalen sjöng AIK-fansen om hur skönt det var att ha vunnit SM-guld efter elva års väntan. Cupvinsten som de samtidigt bevittnade var i sin tur den första på tio år. AIK har vunnit Svenska Cupen fyra gånger tidigare, senast 1999. Men detta var alltså första gången laget lyckades med båda två samma år - dagens motståndare IFK Göteborg har däremot gjort det förut, mer än en gång dessutom. I år får de dock nöja sig med två silver.

2009 kommer dock att gå till historieböckerna som AIK:s och Solnas år inom herrfotbollen, medan övriga stockholmslagen åkt ur allsvenskan (Hammarby) eller är en hårsmån från att göra det (Djurgården). Även om skadeglädjen kan infinna sig på vissa håll, håller nog de flesta - även AIK-supportrar - med om att det vore tråkigt med en allsvensk säsong helt utan stockholmsderbyn.

När Ivan Obolo sätter 1-0 i andra halvlek...

...exploderar norra stå i ett fyrverkeri av firande.

Nytt äventyr i Champions League?

I den korta segerintervjun på arenan direkt efter prisutdelningen och ärevarvet, drog Bojan Djordic ner applåder när han påpekade att det nu var dags att sikta in sig på Champions League. De svartgula supportrarna minns såklart hur det var 1999, när man lyckades pressa självaste Barcelona på Råsunda, då med Nebojsa Novakovic som den klarast lysande stjärnan.

Efter matchen hälsade flera av AIK-spelarna på de jublande supportrarna. Här är det 2-0-skytten Flavio som gratuleras.

Dela: