Grattis AIK! Allsvenska guldet till Solna.

Serieledande AIK lyckades hålla undan för IFK Göteborg i den sista avgörande matchen på bortaplan. Med vändningen från 0-1 till 2-1 i andra halvlek spelade solnaklubben hem sitt elfte SM-guld.

AIK och IFK Göteborg har turats om att ha serieledningen i säsongens slutskede, men inför den sista omgången var det fördel AIK, trots bortaplan mot just huvudkonkurrenten Göteborg. Ett oavgjort resultat skulle räcka för att ta hem guldet till Solna, medan göteborgarna var tvungna att vinna för att ta hem pokalen.

Daniel Tjernström laddar för det skott som ger AIK ledningen med 2-1. Foto: Magnus Neck

Pressen på hemmalaget förskjöts dock till gästerna när Göteborgs Thomas Olsson skarvade in 1-0 efter en hörna i 32:a minuten. Ledningen kvarstod till cirka elva minuter in i andra halvlek, då Flávio kunde bredsida in kvitteringen efter förarbete av Mutumba. När IFK blev tvungna att satsa allt framåt dök så småningom lägena upp även för AIK. Ett av dem lyckades Daniel Tjernström förvalta när han slog in 2-1 ur snäv vinkel.

Den ledningen orkade inte göteborgarna hämta in, och efter 90 + 5 tilläggsminuter stod det klart: AIK är återigen svenska mästare i fotboll!

Traditionsrika AIK vinner även publikligan

Dagens SM-guld är AIK:s elfte i ordningen - det första kom redan år 1900 och det senaste 1998. AIK är också det lag som sammanlagt har spelat flest säsonger i Allsvenskan - över 80 stycken - och har bara varit ur högsta serien fyra gånger och samtliga gånger tagit sig tillbaka omgående.

AIK är också känt som laget med de mest hängivna och talrika supportrarna. Segern i Allsvenskan kan kompletteras med seger i matchen om störst publik också.17 422 åskådare i snitt har sett hemmamatcherna på Råsunda, vilket är nästan 3000 fler än tvåan Malmö FF.

Dela: